LightLab fått Kina patent för sin ljuskälla som använder sig av både fältemission och fluorescens för att skapa vitt ljus. Lightlab är vår länk KvicksilvfriSparlyse i höger splat i kategorin Gift: Ersätt/Minska. Det kinesiska patentet tillhör en patentfamilj som även innefattar patentansökningar i Europa, USA, Taiwan och Indien. VD Bo Madsen: – ”Det är ett viktigt steg och en bekräftelse på att vår utveckling av nästa generations LightLab-lampa går framåt. Patentet gynnar oss i vår utveckling av lampans livslängd och förväntas även öka lampans energieffektivitet ytterligare.” Klicka här för mer om innovationen och om Lightlab! I ett första fältemissionssteg omvandlas elektroner till t.ex. blått ljus. I ett andra steg omvandlas en del av det blå ljuset till ljus med en högre våglängd med hjälp av fluorescens. Det kan då t.ex. röra sig om grönt och/eller rött ljus. Detta ljus blandas sedan med det blå för att skapa vitt ljus och för att öka lampans totala färgspektrum. Processen kan med fördel även användas för att justera lampans färgtemperatur. Då konverteringen sker i två steg ges även större möjligheter att välja mer energi- och kostnadseffektiva fosformaterial.

Vi har skrivit en hel del om Lightlab genom åren. Klicka på Lightlab bland Nyckelorden i vänster spalt om du vill kolla närmare. Den positiva utveklcing som nu sker för bolaget grundas främst på den nyhet vi rapporterade och som blev bästa miljönyhet i november: http://evolveu.bloggsida.se/borsnoterat/lightlabnovember 

Den är mest en lång text. Vill du se en principbild så kolla här: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/lightlab-100112