Absolicons Joakim Byström fick årets solenergipris för extraordinära prestationer. Absolicon är vår länk Solkoncentrator i kategorin Effekt:Mtrl/Energi i höger kolumn. 

prisutdelning_solenergiforeningen__large

Föreningen Svensk Solenergi uppmärksammar tre prestationer i Härnösand. Man har på kort tid har skapat en solenergiteknikerutbildning, utvecklat ett unikt solenergiföretag och dessutom lyckats genomföra den första installationen i Sverige med solkyla. Bild på Joakim till höger från pressmeddelandet om prisutdelningen. Klicka här för mer information och länkar till tidigare inlägg om Absolicon.

– Allt detta hade varit omöjligt om det inte varit för vår pristagare Joakim Byström, säger Anders Wijkman, som fanns på plats för att överlämna en statyett till härnösandsföretagaren under en ceremoni i Stockholm.

 Jurymotivering: ”Joakim Byström har på kort tid utvecklat och introducerat en tekniskt avancerad solfångare som genererar såväl värme som el. I anslutning har han dessutom initierat en utbildning och utvecklat ett intressant demonstrationsprojekt i Härnösand.”

Lars Andrén, ordförande i Svensk Solenergi, har varit med att bygga upp solenergiteknikerutbildningen.

– Utmärkelsen är ännu ett bevis på den unika kompetens som finns inom svensk solenergi. Det här året har vi fått in flera riktigt bra nomineringar, och det är roligt att se hur våra priser blir mer och mer uppmärksammade, säger han.

Branschföreningen Svensk Solenergi har sedan 2004 delat ut pris till Årets anläggning och Årets prestation. Förutom Joakim Byström, prisades Bostadsrättsföreningen Örnen (HSB), Timrå, för en solvärmeanläggning som kombinerats med fjärrvärme.

Årets jury: Michael Rantil, Energimyndigheten, Björn Karlsson, LTH, Ulrik Pettersson,SP och Heimo Zinko.

Jag har skrivit en artikel i Uppfinnaren & Konstruktören om Exempel på Framgångsfaktorer för Innovationer, bl.a om Joakim och utveckling av Solkoncentratorn. http://evolveu.bloggsida.se/eco-innovation-i-media/artikel-framgangsfaktorer-for-innovationer-fran-morphic-chromogenics-och-absolicon

Våra tidigare inlägg om Absolicon hittar genom Nyckelordet Absolicon  vänster kolumn!