U&K20101omslagwebDet senaste numret av Uppfinnaren & Konstruktören (U&K) stimulerar till nytänkande. 🙄 Som alltid en spännande blandning av detaljerade framgångsstories och insikter.

Omslagspojken Bo Lerner har utvecklat Kraftstaven. Den vanliga raka skidstaven förlängs med en böj. Med förändrad ergonomi aktiverar man starkare muskler. Mer kraft, starkare stavrörelser och mindre mjölksyra ska ge bättre åktider. (U&K) publicerar hela artiklen på sin sajt, se länk sist i inlägget.

Roligast i detta nummer tycker jag är mjukvaruutveckling. Svensk programvaruutveckling är i världstopp. Ericsson är det femte största programvaruföretaget i världen.  Upp till 80 % av deras FoU-budget satsas på detta. För de 12 mest FoU-intensiva svenska storföretagen är mjukvaruandelen 20-90 % av FoU-budgeten. Volvo Lastvagnar räknar med att 70 % av alla innovationer är mjukvara. Mjukvaran är 25-35 % av värdet av ett fordon.

Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet ger vidare insikter. … ”Teknologin är utan tvekan det som driver fram och skapar möjligheter.” …”Vinnare är ofta de som lyckas kombinera nya teknologiska framsteg med ett föredelaktigt och lättanvänt användarggränssnitt. ” … ”Det kluriga med marknaden är att de olika systemen flyter ihop och befruktar varandra. Ta tex. spelindustrin som påverkar såväl mobiltelefoner som datorer.röntgenhållare

 Trollinova utvecklar en hållare för digitala tandbilder. Hela tandläkarkåren står inför skifte från analoga röntgenbilder till digital hantering. För att kunna ta digitala bilder behövs flera olika hållare. Dessa ska rengöras under högt tryck. Men Trollinovas hållare passar till alla typer av sensorer och går att göra i engångsutförande.

EU-patentMinistrarna Ewa Björling och Beatrice Ask är glada åt den grund som lagts för att komma fram till gemensamt EU-patent. Medlemsstaterna har enats om huvuddragen för EU-patentet och en gemensam Europeisk patentdomstol. Det finns också fler artiklar om föregående nummers fokus på immaterialrätt.

tekannepipArtikelserien om produktutveckling fortsätter med ”Sinne för detaljer avgörande för produktens funktion”. Serien ger ofta läsaren kittlande vardagsnära exempel på produktutveckling. Njut av tekannepiparna till höger. Det är gammal kunskap att den engelska modellen till höger inte spiller när man häller. Men den vänstra gör det. Ändå har många av oss svurit över den. Den gjordes helt enkelt för att det ansågs snyggare med sådan pip.

MekaniskplastMin krönika i numret heter ”Varför finns EU-pengar till vissa saker men inte till andra. Du hittar den längst ner på vår sida om EU-bidrag: http://evolveu.bloggsida.se/eu-bidrag

Mekanisk plastbearbetning är inte så vanligt, men det har sina fördelar. Det är en flexibel teknik. För prototyper och kortserieproduktion har den produktionsekonomiska fördelar. Ju snabbare man kan spänna upp detaljen för bearbetning, desto billigare går det att göra åtgärden. Carlsson & Möller i Hälsingborg har utvecklat en egen metod som kombinerar konventionella fixturer med vakum för detta. På bilden ser Du deras produktionsingenjör Martin Cohn som ligger bakom den metoden.

ukprenUppfinnaren & Konstruktören bjuder på flera artiklar på nätet. Länkar till de om Kraftstaven, Immaterialrätt och Mekanisk Plastbearbetning hittar Du på http://www.uppfinnaren.com/

Som Du märker tycker jag det är en bra tidning. Du kan glädjas åt varje nummer direkt genom att prenumerera: http://www.uppfinnaren.com/prenumeration.html

DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG