torkapp_largeTorkapparater introducerar en härlig miljöinnovation till mässan och konferensen World Bioenergy 25-27 maj. Den gör att kol kan ersättas med biomassa i befintliga koleldade anläggningar. Mässan arrangeras på Elmia i Jönköping. 😀

AB Torkapparaters nya  teknik omvandlar färsk biomassa till ett extremt torrt och energirikt bränsle.  Nyheten är en utveckling av torrefiering. Metoden är känd sedan länge. Den innebär att trä torkas i syrefri miljö vid cirka 300°C.

– Resultatet är ett kolliknande material med stor potential att bli ett miljövänligt alternativ till kol i befintliga kraftverk, förklarar Johan Lilliehöök, försäljningsansvarig på Torkapparater. Klicka här för mer information.Detta är en Energisnål process.  Förenklat ser lösningen ut så här: I processen bildas gaser som bland annat innehåller tjära. Dessa används som bränsle i processen. Då krävs inte så mycket tillskottsenergi.

I nästa steg ökar torrefieringen bränslets energidensitet. Det innebär att mycket mer energi kan transporteras på en lastbil.  Lägre logistikkostnader är en viktig drivkraft för torrefiering.

Under 2010 ska Torkapparater starta en pilotanläggning i industriell skala för att i detalj studera och utveckla processen. Parallellt arbetar man med andra tekniker för framställning av energieffektiva biobränslen, med pyrolys och gasifiering, vilka arbetar vid högre temperaturer.

Torkapparater har sedan 1937 utvecklat teknik för torkning av olika material. Kunderna fanns från början inom kemisk industri och gruvor. Idag handlar det om mer miljödrivna verksamheter som torkning av biomassa och slam samt termiska processer för olika material.

Kolla gärna mitt inlägg om World Bioenergy 2008: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljoinnovationer-pa-utstallningen-elmia-world-bioenergy

Ett av de företag vi då tog upp var aktietorgslistade Taurus. Det har blivit många inlägg om Taurus sedan dess. Klicka på Nyckelordet Taurus om Du vill veta mer. Det mest populära är vår disskering av nedrigheterna i E24:s skamliga försök att komma åt Aktiespararna genom Taurus. ”E24 använder Taurus som glidmedel mot Aktiespararna” http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/annelie-ostlund-anvander-taurus-energys-innovation-for-miljon-som-glidmedel-mot-aktiespararna 

Länk till AB Torkapparater: http://www.torkapparater.se/

Länk till Elmia World Bioenergy: http://www.elmia.se/sv/worldbioenergy/