Clean Oil Technologies (COT) har tagit en större order till Turkiet. 😆 Det är kommunerna runt Ankara som har börjat köpa av  COT OilRefiner System. Det ska in i bussar, lastbilar och entreprenadmaskiner.  Vågar vi hoppas att företaget närmar sig ett genombrott? Deras nyhet om bussen som gått 60 000 mil utan oljebyte var vår bästa miljönyhet under 2009. Länk i slutet av inlägget.

Så här glada blev ledningen över ordern. På vår bild från kontoret i Anderstorp från vänster Mattias Johansson, Produktion, Morgan Rhyman, VD, Göran Fredriksson, Marketing, PR & Sales Director och Roni Södelund, Teknisk Chef. Information om Clean Oil hittar Du som ProcessorRenarOlja i kategorin Ekosystempåverkan bland våra länkar i höger kolumn.

”COT har haft en gynnsam start på året” säger VD Morgan Ryhman. ”Tillsammans med de löpande affärerna med bland andra Volvo och Hüllert, innebär ordern från Turkiet att bolagets omsättning redan under första tertialet i år överstiger omsättningen för helåret 2009”. Mer om Clean Oil, dess Turkiet ordern och länk till bästa Miljönyhet april 2009.

COT hade nio miljoner i underskott förra året. Men kanske vi vågar hoppas att årets order bara är en första försmak av vad som komma skall.

Kundnyttan är slående. Den består av mindre stillestånd, mindre arbetskostnad, mindre oljeåtgång och kanske också 1-2 % mindre  bränsleförbrukning.  Företaget har som mål att en COT Oil Refiner installerad och klar för lastbilar och bussar ska kosta under 10 000 kr. I extrema nischer som flygbussar kan pay-off tiden vara så låg som tre månader. Mera normalt är dock sex månader.

Förnyelsebara bränslen ökar nu snabbt i anvädning. Industrin är anpassad till serviceintervaller på 3000 – 4000 mil. Men dessa nya bränslen gör att serviceintervallerna borde kortas till 1000 mil. Detta ökar starkt motiven för COT oljerenare.

Nu satsar företaget främst på att ta marknad för lastbilar och bussar samt för hydraulsystem. Det italienska företaget Merlo installerar COT på alla teleskoplastare de levererar. Men tekniken bör vara skalbar. Kanske personbilar, vindkraftverk, båtar och tom. flygplan kommer så småningom.

Nu sker produktionen genom ett partnernätverk och kan enligt företaget skalas upp snabbt. COT har nu påbörjat en egen monterings- och orderhanteringsanläggning i Anderstorp.

”De aktuella kommunerna har sedan en tid utvärderat och validerat COT:s produkter, med mycket gott resultat. Nu inleder man seriemässig installation på sin fordonsflotta” säger Fuat Yucel, VD och delägare i Arimtek som är COT:s distributör i Turkiet.

”Potentialen är stor här i landet” fortsätter Fuat. ”Miljöfrågan blir allt viktigare och dessutom ser man stora besparingar genom längre oljebytesintervaller, mindre slitage och färre stillestånd. Ytterligare ett antal kommuner och transportföretag där vi under 2009 utfört provinstallationer visar nu seriöst intresse för det patenterade COT-systemet. Jag förväntar mig fler affärer med dessa kunder under året.”

”Det är mycket glädjande att marknadsföringen i Turkiet nu bär frukt” säger COT:s marknadschef Göran Fredriksson. ”Vår distributör Arimtek är ett seriöst och serviceinriktat företag med gott rykte och stort kontaktnät. Jag är övertygad om att deras prognos är väl underbyggd vilket kommer att generera fler order från Turkiet framöver” avslutar Göran.

Länk till presentation av bästa miljönyhet i april 2009: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/cot-april-bast