Tomologics Magnus Nohrberg Ohlsson var i höstas i final i tävlingen Miljöinnovation. 😆 Framgångarna fortsätter om än i mindre miljöskala. Tomologic har nu segrat i affärsplanstävlingen Venture Cup Östs regionfinal. Det gav 200 000 kronor. 😀 Vår bild från finalen i tävlingen Miljöinnovation.

Tomologic utvecklar en webbaserad tjänst för tillverkningsindustrin. Den ger väsentligt effektivare skärplaner och minskar materialspillet med upp till 50 %. Därmed minskar kunderna både minska sina kostnader och koldioxidutsläpp. Magnus Norberg Ohlsson har under flera år arbetat med skärprocesser inom industrin, där han identifierade ett tydligt kundbehov.  Magnus startade bolaget under 2009. Klicka här för mer om Tomlogic!

Alla tillskärnings-metoder kräver marginaler så det blir spill. Specialmaterial är dyra och miljöbelastande. Legeringarna kräver mer energi vid tillverkningen och innehåller ämnen som inte är miljövänliga. Kan spillet minskas finns det alltså både pengar att hämta och miljövinster att göra. Tillskärningsindustrin kan rita bra skärmönster. Men en marginal behövs för deformation och andra förändringar som uppstår i skärningen. 

Tomologics metod kan styra maskinerna med hänsyn till vilket material man skär i, och vilken skärteknik som används. Den tar hänsyn till hur varje enskild maskin arbetar. Två maskiner av samma sort har nämligen inte exakt samma marginaler. Optimeringen sker i tre steg: Utifrån hur den enskilda maskinen arbetar, vilken tillskärningsmetod som används och vilka egenskaper materialet som ska skäras har.  

 ”Denna affärsidé kommer inte bara att minska miljöpåverkan, utan också skära kostnaderna hos kunden västentligt”, löd bland annat Venture cup juryns motivering. 

”Jag är så otroligt glad! Vinsten ger oss en tydlig kvalitetsstämpel och stärker vårt varumärke mot bland annat samarbetspartners och potentiella kunder. Pengarna kommer vi att använda till att rekrytera fler kvalificerade medarbetare till företaget, först och främst en vass teknikutvecklare”, säger Magnus Norberg Ohlsson, VD och grundare på Tomologic AB.  Bild från STINGs pressmeddelande.

”Tomologic kombinerar det senaste inom avancerade algoritmer med mångårig industriell erfarenhet inom skärning för att lösa ett av tillverkningsindustins största problem. Unikiteten, den strömlinjeformade affärsmodellen och det mycket entreprenöriella teamet gör att Tomologic definitivt har potential att bli en stor framgång”, säger Raoul Stubbe, affärscoach på STING.

Länk till inlägg om tävlingen miljöinnovations finalister: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljoinnovationpriser

Mer ur programmet för Miljöinnovationsdagen: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/dagen