Njut av årets andra nummer  av Uppfinnaren & Konstruktören! Ja, Du hittar faktiskt hela fyra bra artiklar på nätet. Två av dem illustreras på omslagsbilden här intill. Du hittar länk i slutet på artikeln.

SMITE, nere till höger, är ett ultralätt fordon. Idealet för stadspendlare. Med förbränningsmotor ska den kunna väga högst 200 kg och dra mindre än 2 dl/mil i stadstrafik.

I mitten nederst ser Du Leif Asp och Tony Carlsson med materialprover som utvecklats av Swerea Sicomp. De arbetar med multifunktionella material. När man kombinerar tex. kolfiber med litium kan man använda inte bara materialets mekaniska utan också dess elektriska egenskaper.  Det kanske går att utveckla fullständigt formbara batterier som kan integreras i fordon på ett helt nytt sätt.

Huvudbilden på omslaget gäller FORMULOSA. Livsmedelsförpackningar av kartong ska bli styvare och lättare. Det är ett projekt med Tetra Pak, södra Cell, Korsnäs och Chalmers. Man söker modifiera cellulosa så den blir mera formbar.

Min krönika i detta nummmer heter ”Först till kvarn… också för €. Du hittar den genom att scrolla ner på sidan EU-bidrag: http://evolveu.bloggsida.se/eu-bidrag

Ylva Dahlén har utsetts till årets kvinnliga uppfinnare. Hennes Hoppolek är ett lekredskap för barn med allvarliga funktionshinder. Det stärker skellettet och gre rörelse och glädje till svårt handikappade barn. FOTO: Robert Nygren.

Golvvärme är ju så skönt. Men det är dyrt och komplicerat att få in. Serieinnovatören Jan Åkerlind har dock utvecklat en patenterad lösning. Se bilden nedan. Golvvärmen byggs in i laminatgolvet. Det inkluderar en värmefilm och kontatken som ansluter vid den spontade kanten. Jan Åkerlind tror att man på detta sätt kan halvera kostnaden för att lägga in golvvärme.

Det är samhällsekonomiskt lönsamt att utbilda och stödja uppfinnare så de lyckas komersialisera sina idéer. Det visar en undersökning bland 200 elever som gått uppfinnarutbildningen Idéum i Lidköping. En artikel om detta kan Du också läsa på tidningens sajt. FOTO: Idéum. Jfr. länk nedan.  

Slutligen noterar vi att Uppfinnarföreningens Ordförande Peter Jörgensen meddelat att han ej ställer uppför omval. Peters mål när han gick in för fyra år sedan var att ordna upp föreningens ekonomi och stärka SUF:s ställning. Det har lyckats.

Uppfinnaren & Konstruktören säljs bara genom prenumeration. Där finns mycket glädje och positiv information i varje nummer. Gå till tidningens sajt och läs mer om SMITE, multifunktionella material och Idéum. Där kan du också prenumerera på tidningen. http://www.uppfinnaren.com/ DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG. Bilder ovan tillhör om ej annat anges Uppfinnaren & Konstruktören.