Årets tredje härliga nummer av Uppfinnaren & Konstruktören inspirerar. Tidningen är trots en realisttiks verklighetsuppfattning en källa till glädje. Redaktören inleder med att bara 1-2 % av alla idéer lyckas. Men Du hittar hela fyra bra artiklar på nätet om de som lyckats och om hur man lyckas. Två av dem illustreras på omslagsbilden här intill. Du hittar länk i slutet på artikeln.

Stora bilden på omslaget är Johans portabla bokstöd. Johan har först fyllt orderboken och sedan producerat. I Draknästet föreslog riskkapitalisten att han skulle upprepa framgångsreceptet för exporten.

I mitten nederst på omslaget ser Du Patrik Kristensson och Johan Wennström. De arbetar med ett koncept för att ta idéer till färdiga produkter. En tredje artikel Du hittar på nätet är om Innovativa projekt som prisades i Venture Cups regionfinaler. Ett av dessa är finalisten i tävlingen miljöinnovation Tomologic, på bilden intill.

Vitamin Well är på omslagets lilla bild uppe till höger. Det är ett nytt varumärke för vitamin- och mineralberikade drycker. Som jag har letat efter en annan dryck än öl utan sötningsmedel. Hoppas detta är svaret. Visserligen är det lättsockrat men dags att kolla innehållsförteckningen. Detta marknadssegment saknades tidigare i Sverige. Det är en lyckad inbrytning på en marknad som präglas av jättarna Coca-Cola och Carlsberg. Företaget lyckades börja med apoteket och fick därmed extra trovärdighet.

Svenska Uppfinnarföreningen har fått ny Ordförande. Mats Olsson, till höger har en lic i tenisk fysik och har som småföretagare jobbat med uppfinningar och utvecklingsarbete i över 30 år. Mats vill verka för möten med unga människor på nätet och kvinnliga uppfinnare. Skattesystemet behöver också utvecklas liksom hur staten stöder uppfinnare och entreprenörer.

Ecogreenmill är den enda fräskropp som kan köras i vänstervarv: en sann miljöinnovation. De vändskär man har vid fräsning räcker då dubbelt så länge. Det sparar stora belopp åt metallbearbetande industri. Verkstadsindustrin i Sverige förbrukar vändskär för hudratals miljoner om året. Dessa vändskär innehåller också tungmetaller.

 

Zip-holders upphovskvinna Lisa Sjövall har tilldelats innovationspriset ”Årets smarta sak”. Den håller reda på dragkedjan så gylfen inte öppnar sig. Priset delas ut av företaget SmartaSaker som säljer praktiska prylar på nätet.  

Min krönika i detta nummmer heter ”Promille för miljöner €. Du hittar den genom att scrolla ner på sidan EU-bidrag: http://evolveu.bloggsida.se/eu-bidrag

 En höjdare i varje nummer är Bengt-Arne Vedins krönika. Denna gång ställer han frågan: Varför saknas uppfinningen i konst och litteratur. Sedan ger han flera exempel på uppfinnare i dessa sammanhang. Hjalmar Bergman är en författare som skrivit om uppfinnare. I dramat Patrasket beskylls huvudpersonen Joe Meng för att vara lite fantastisk. Han svarar: ”Fantasi – vad vill ni, människor? Är det inte fantasien som ger er dagligt bröd? Som bygger Era hus? Som driver Era fabriker? Vad har väl klokhet och eftertanke i sina påsar, som ej fantasien först funnit, ägt och skänkt dem?”

Uppfinnaren & Konstruktören säljs bara genom prenumeration. Där finns mycket glädje och positiv information i varje nummer. Gå till tidningens sajt och läs mer om SMITE, multifunktionella material och Idéum. Där kan du också prenumerera på tidningen. http://www.uppfinnaren.com/ DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG. Bilder ovan tillhör Uppfinnaren & Konstruktören.