Årets fjärde inspirerande nummer av Uppfinnaren & Konstruktören gläder. Det gäller både exempel på innovatörer som lyckats och kunskaper om vad som krävs för att lyckas. Du kan hitta fem artiklar ur detta nummer på nätet. När jag skriver ordet LÄNK kan Du hitta artikeln genom hemsidan för Uppfinnaren & Konstruktören.

Omslagsbilden visar sjukgymnasten  Ylva Dahléns innovation Hopp och Lek. utsågs i våras till årets kvinnliga uppfinnare. ”Hoppolek” är en maskin som på ett roligt och lekfullt sätt stimulerar uppbyggnaden av barns benstomme. Den kan hjälpa funktionshindrade barn med fysisk aktivitet som hjälper ot benskörhet. Underbart, tycker jag. LÄNK.

Bilden till höger på omslaget pekar mot produktutveckling från industrispill. Tidningsstället heter OLD NEWS NEWS. Det är tillverkat av spill från en filtmatta. Det kommer från ett företag/nätverk somheter Creatables ”Made from Waste”. Creatables finns också på nätet. De har redan tagit fram många produkter. LÄNK.

Omslagets lilla bild i mitten gäller en USB-nyckel som ersätter både bankdosor och smartcard. Yubico har utvecklat Yubikey. Det är ett system som kan verifiera och autentisera användare av en dator på ett säkert sätt. Man sätter in Yubikey i datorn och anger en pinkod.  Datorns operativsystem identifierar Yubikey som ett tangentbord. Därför fungerar den på alla datorer.

Ovan ett exempel på skaparkraft i småföretag. Moraföretaget MCM AB:s Jan Larsson och Joakim Hjerpe visar företagets nyutvecklade infästningssystsem för antennkabel mellan basstation och mobilmast.

Bernard Hirschauers, till höger, företag IRnova gick med vinst från första dagen. Företaget är specialalister på detektorer med infrarött ljus. De har hela vägen utvecklats genom betalda uppdrag från kunder. 

Min krönika i detta nummmer heter ”Forskning och Utveckling för Eco Innovation”. För miljöinnovationer har alltså EU tre möjligheter. LIFE+ för publik nytta i tidiga skeden när forskning är färdig. Eco Innovation i Ramprogrammet för konkurrenskraft och Innovation för att sprida en miljöinnovation till nya marknader. Eco Innovation i Sjunde Ramprogrammet för Forskning och Utveckling siktar främst på utveckling fram tom första prototyp. Du hittar krönikan på: http://evolveu.bloggsida.se/eu-bidrag/forskning-utveckling-for-eco-innovation

Det mest spännande för mig är dock starten på en ny artikelserie. Wilhelm Welin har drygt 40 års erfarenhet av att kommersialisera innovationer. Han ska berätta om sina erfarenheter. I första artiklen inleder han med ett praktikfall och med sin syn på ”Death valley for innovations”. 

Björn Aréns artikelserie om produktutveckling har nu nått del 19: ”Håll reda på mönstret”. Den finns också på LÄNK. På LÄNK finns också en artikel om Open Viking Network. Det är ett forum för att skapaa bättre förutsättningar för kontakter mellan entreprenörer och innovatörer.

Uppfinnaren & Konstruktören säljs bara genom prenumeration. Där finns mycket glädje och positiv information i varje nummer. Gå till tidningens sajt och läs mer om HoppoLek, Creatables och Produktutveckling. Där kan du också prenumerera på tidningen.  http://www.uppfinnaren.com/ DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG. Bilder ovan tillhör Uppfinnaren & Konstruktören.