Det är roligt när miljöinnovationer uppmärksammas. Tidningen Leva ordnade Leva-galan i november. Till årets medvetna produkt utsågs Peepoo. Jag har skrivit om Peepoobag förut och blir så glad när den får välförtjänt uppmärksamhet. Klicka här för Peepooos reaktion på utnämningen!    

-Vi tycker att det är fantastiskt att Leva här i Sverige uppmärksammar livet i slummen och det arbete som Peepoople lägger ner för att förbättra människors liv och hälsa, säger initiativtagaren till Peepoo, arkitekten Anders Wilhelmson. 

 Juryns motivering löd: ”En billig produkt med smart teknologi som är med och löser ett av världens främsta hälso- och miljöproblem.”

 – Det är så klart oerhört inspirerande med en sådan här hedersbetygelse och något som glädjer både mig och mina kollegor. Vi jobbar hårt för att Peepoo ska kunna hjälpa så många människor som möjligt, inte bara genom att vara en hälsofrämjande sanitetslösning, men också genom att skapa ett fungerande ekosystem som kan bidra till en hållbar försörjning för alla involverade såsom t.ex. kvinnliga mikroentreprenörer, säger Wilhelmson.

Det är tredje året i rad som tidningen Leva delar ut Leva Bättre priset i kategorierna, Årets blåslampa, Årets medvetna produkt, Årets eldsjäl och Årets överraskning.

Peepoo, den självrenande biologiskt nedbrytbara toaletten utvecklades av Wilhelmson för att lösa sanitetsbristen för världens allra fattigaste. Efter flera års enträget arbete med produktutveckling och framgångsrika fälttester i både Kenya, Bangladesh och Haiti är Peepoo nu ute på marknaden . De första Peepoo-toaletterna började säljas i oktober, i Kibera i Nairobi, ett av Afrikas största slumområden. Peepoo erbjuds även till katastrofområden, flyktingläger, skolor och sjukhus i utvecklingsländer.

Peepoo är en självsanerande och biologiskt nedbrytbar engångstoalett som efter användning fungerar som gödsel. Den är en högteknologisk lågkostnadsprodukt som varken kräver initiala investeringar, tillgång till vatten eller fast infrastruktur. Peepoo konceptet är baserat på forskningsresultat från SLU och KTH, och Industriella partners inkluderar bl.a. Billerud och BASF. Upphovsmannen är Anders Wilhelmson, arkitekt och professor på KTH i Stockholm. Peepoople grundades 2006 och har sin bas i Stockholm.