De positiva Nyheterna flödar i årets femte nummer av Uppfinnaren & Konstruktören. De gäller främst tekniska förbättringar i nuet och i framtiden samt förutsättningarna för att de ska lyckas. Du kan redan nu läsa mycket på nätet. I slutet av inlägget visar jag Dig hur. Vid resp. information markerar jag tre stjärnor (***) om Du hittar den på nätet. 

Omslaget pryds av Billy Södervall. Han kemiska process belägger katetrar med ett nanoskikt av ädelmetaller. Det ger ett mycket starkt skydd mot sjukhussjukan (anitbiotika resistenta bakterier) ***.

Översta lilla bilden illustrerar att Rymdbolaget tagit fram ett miljövänligt raketbränsle ***. Efter åtta års utveckling har det i somras testats i verkligheten. Mellanbilden gäller SKAPA-priset för åretsbästa uppfinning. Biosling är en uppgraderingsanläggning som kan göra bra fordonsgas från småskaliga biogasanläggningar ***.

Produktutveckling är fokus för Universitetslektor Björn Aréns artikelserie. Del 2o *** heter ”Om marknad och människor”. Bilden till vänster visar ”kärringdricka”, ett öl som smakade lite som cider. Succé? Artikeln behandlar flera andra roliga toppar och missar för anpassning av produkten till människor. Enkla  missar i anpassningen kan bli till skada för varumärket. När McDonalds i Arvika tvättade toasitsar i diskmaskinen blev det snabbt upmärksammat i kvällspressen.

Min krönika i detta nummer heter ”Gratis support för EU-stöd” ***. Skogssektorn och BioSweden har särskilda supportkontor för att hjälpa organisationer till rätta med ansökningar för forskning och utveckling. 

Leif Lundblad är känd för utvecklingen av Bankomaten. Han har utvecklat den vidare för att minska behovet av sedlar. Då heter den QCR. Det är en lokal kretsloppsmaskin som kan räkna och kontoföra kontanter som deponeras av handlare. Bara några sekunder senare kan privatpersoner ta ut dessa sedlar. Kontanthanteringen och därmed rånrisken kan minska drastiskt.

Statistiken är brutalt entydig, 98 % av alla idéer försvinner på vägen genom Death valley. Diagrammet är ett exempel på hur detta går till. Det hör till Vilhelm Velins bok om inovationsprocessen. Kapitel tre och fyra presenteras i detta nummer av tidningen.

En spännande notering är hur mycket man tar fel om tid och pengar för innovationsprocessens utveckling. Tidigare har jag hört att man bör kalkylera med dubbelt så lång tid och dubbelt så höga kostnader som man tror för att gissa rätt. Men Velin föreslår att i stället multiplicera båda faktorerna med  π (3,14). Han ger också kul exempel på NIH (Not Invented Here) -syndromet och på vedermödor med att sälja på licens.

Uppfinnaren & Konstruktören säljs bara genom prenumeration. Där finns mycket glädje och positiv information i varje nummer. Gå till tidningens sajt och läs mer! Där kan du också prenumerera på tidningen.  http://www.uppfinnaren.com/ För att hitta *** artiklar klicka på tidigare nummer 5. DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG. Bilder ovan tillhör Uppfinnaren & Konstruktören. Min krönika hittar Du på: http://ecoinnovation.se/eu-bidrag/ukronika20105