Knycers miljötorkskåp segrade överlägset i webröstningen om bästa svenska miljönyhet i december. Detta torkskåp är bara i startgroparna för sin utveckling än så länge. Men mer praktisk hängning, lägre energiåtgång och mindre sköljmedel är starka argument för att Knycer ska lyckas på den knallhårda vitvarumarknaden. 😆 Länk till vinnande inlägg och Knycers hemsida längst ner i detta inlägg. (Knycers bilder)

Knycers torkskåp lockade rekordmånga röstande. Mer än sådana höjdare som Clean Oils buss som gick 60 000 mil utan oljebyte, och Guldkannan Towa för trädgårdsentusiaster, jfr länkar i slutet av inlägget. Det är härligt att se vilken glädje för miljön som miljöinnovationer för många människors vardag väcker.  De utklassade konkurrenterna hade faktiskt så bra nyheter att de kunnat vinna nästan vilken tidigare omröstning som helst.

Monica Hallworth, VD och en av företagets grundare kommenterar resultatet. (bilden)

-”Vi är mycket glada över utnämningen och vill tacka alla som stödjer oss på olika sätt. Det är självklart väldigt viktigt för oss som litet och nytt företag att få positiv respons på det vi gör. Den här utnämningen visar att vi ligger helt rätt i tiden.”

Monica berättar vidare hur grundarna utvecklade idén:

”Jag och en svensk kollega började importera och sälja vanliga svenska torkskåp I Frankrike. Det var en mycket svensk och mogen produkt på en helt ny marknad. Då såg vi torkskåpet med franska kunders ögon. Varför är torkskåp så tråkiga att titta på? Varför är det så knöligt och opraktiskt att hänga? Varför drar de så mycket energi?

Vi ville göra något bättre. Energi, ergonomi och bra design är våra tre ledord. I Malmö tog vi våra ideer till duktiga industridesigners, vidare till kontruktörer för ritningar och till en prototypverkstad. Vi visade det nya ”torkasmart” skåpet första gången hos UNIQ hus i Trelleborg. Det blev oerhört positivt gensvar. Vi fick också stöd från Vinnova. Nu har vi äntligen vårt miljötorkskåp klart för marknaden.”

Men är det bra då? ❓ Ja produkten är så ny att företaget inte hunnit få officiella mätvärden från ett institut som bekräftar detta. Men gör det något? Alla som har ögon att se med märker ju de arbetsmässiga fördelarna mot vanliga torkskåp. Om man torkar utan att skicka ut varmluften som frånluft måste det väl bli lägre energiåtgång!? Slipper man ordna frånluftsventilation måste väl installationen bli enklare och billigare! Dessutom slipper man sköljmedel!

I december har också Simrishamns kommun beställt de nya torkskåpen. I förskolan i Gärsnäs kan personal, barn och föräldrar nu prova det nya energisnåla torkskåp.

Så här presenterar Knycer sitt klädvårdsskåp:  Med en teknik som imiterar en frisk sommarvind avfuktas och torkas kläderna som om de hängde utomhus. Den kraftfulla fläkten i skåpet får tvätten att fladdra och släppa ifrån sig fukten, precis som i en sommarbris. Luftavfuktaren, placerad i bottendelen av skåpet, suger in den fuktiga luften och kramar fukten ur luften. Knycer skyddas av svenskt patent.

Knycers torkskåp har en display som tydligt visar elförbrukningen i kWh och automatisk avstängning när tvätten är torr. Energiåtgången i Knycer är cirka 1kWh för en torkomgång. Det  är ungefär hälften jämfört med traditionella torkskåp och torktumlare.  Knycers skåp har en beräknad livslängd på tio år, jämfört med fem år för en torktumlare.

 För att underlätta hanteringen av plaggen är Knycer DryRack™ en utrullbar praktisk transportvagn. Från tvättmaskin till torkning, till strykning, till klädkammaren. Den är också riktigt flexibel med fällbara hängpinnar, löstagbara korgar och praktiska nät.

Bomanskassars blog skriver om sköljmedel och allergier, jfr. länk i slutet av inlägget Från wikipedia citeras: ”… innebär sköljmedelsanvändningen att svårhanterbara kemikalier sprids till vår miljö. Sköljmedel kan möjligen orsaka allergier. Studier har visat att mjukgörare (ftalater) som finns i sköljmedel sätter ner immunförsvaret vid regelbunden användning. Parfymer och ftalater är tyvärr heller inte något som reningsverken kan ta hand om och på så sätt når de naturen. Därför är de flesta sköljmedel inte miljömärkta.”

Sedan listar bloggen åtta ämnen som är vanliga i sköljmedel.  De beskrivs med egenskaper som ” Vanlig allergen”, ” betraktad som miljöfarlig”, ” kan framkalla spontan abort”, ” Kan ge överkänslighetsreaktioner och har rapporterats bidra till uppkomsten av psoriasis”. USCH, USCH. Naturligtvis beror riskerna av koncentrationen och känsligheten varierar mellan individer. Men nu är det nog dags att läsa innehållsförteckningarna på sköljmedlen också.

Visst är Knycer en värdig vinnare av webröstningen om bästa miljönyhet i december 2010. Klicka här för länkar:

Länk till vinnande inlägg: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/knycer

Länk till webröstningen: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/miljonyhet-december

Länk till Knycers hemsida: http://www.knycer.se/index.html

Länk till Buss utan oljebyte: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/cot-april-bast

Länk till Guldkannan Towa, mars 2009: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/guldkannan-bast-i-mars  

Bomanskassars blog, Sköljmedel och allergier, hör de ihop: http://bomanskassar.wordpress.com/2010/01/23/skoljmedel-och-allergier-hor-de-ihop/