Uppfinnaren & Konstruktören fortsätter hålla god klass. Fjolårets sista nummer blev ännu en höjdare. När jag numera inser hur svårt det är för innovatörer att lyckas känns denna blandning av success stories och goda råd mycket angelägen. Flera av artiklarna jag nämner har publicerats på nätet, länk i slutet av inlägget. Jag markerar dem med U&K i texten.
Omslagspojken är Magnus Roland på bilden i Saab-museet i Trollhättan. Han anser att bilindustrin i den ”gamla” kapitalistiska världen måste ta stora steg för att klara konkurrensen och utmaningarna från tillverkare i nya tillväxtnationer. (U&K)
Nere till vänster på omslaget ser Du en av dessa uppfinningar som gör vardagen enklare. Det är ett handtag på PET-flaskan. Då blir det lättare att hälla ur den med en hand.
Råd och tips för att söka patent meddelas för den intresserade (U&K). Redaktören har själv skrivit om denna nyckelfråga för läsekretsen med stöd av en patentkonsult hos Awa-patent.
Hälsorobotik är en ny innovativ svensk branch på frammarsch. Till vänster ser Du rehabiliteringsroboten Genesis och till höger en terränggående fyrhjuling för handikappade. Robotdaeln vill utveckla detta till en ny bransch i Sverige. Om 30 år kommer var tredje svensk att vara över 65 år. Då behövs ännu mer hjälpmedel.
Aluminiumskum är ett material med många möjligheter. Det ser ut som grå tvättsvamp och det är extremt både lätt och stvyt. Det absorberar också ljud bra.
Min krönika om EU-Finansiering denna gång är helt enkelt en prioriteringsordning för den uppfinnare som har tid men ont om pengar att skaffa resurser från EU. http://ecoinnovation.se/eu-bidragprioriteringslista-eu
Internationalisering är en viktig del av utvecklingen av företag. (U&K) Men för företag med max 50 pers. är andelen låg. För företag med 1000 anställda går i snitt 50 % av försäljningen på export. En ohämmad exportsatsning har knäckt många bra företag. Varför inte kolla råden i artikeln på nätet.
Var roliga dessa minsta innovationer är! Flera fokuserar behov som jag aldrig drömt om. Suzza till höger gör om barnvagnen till en vagga som får bebisen att soman på grund av vaggande rörelser.
Vilhelm Welin delar i en artikelserie med sig av erfarenheter av 40 års arbete för kommersialisering av innovationer. Han redogör i förra och detta numret för en hisnande resa med PRESSTOP. Det började med tandkrämstuber (personligen tycker jag kaviartuber är värre) i Billy Nilssons garage. Men det bidde flytande tvål i hygienisk påsförpackning.
I detta nummer avslutar en av våra främsta innovationsgurus, Bengt-Arne Vedin sina krönikor i Uppfinnaren & Konstruktören. Det har blivit 51 krönikor sedan nummer 4/2001. Nu är jag uppe i 19 krönikor. Hans blandning av djup kunskap och inspirerande presentation har alltid varit bra, men ibland känts rent förtrollande. Den sista krönikan heter ”Uppfinningar lavinartad skön framtidskonst – ständig expansion av nya idéer kräver balans mellan bredd och specialisering”.
Gå till http://www.uppfinnaren.com/ och läs flera av de spännande artiklarna eller beställ en prenumeration. (Detta är ett förbetalt inlägg)
Senaste Kommentarer.