Gör Din egen el och sälj resten på nätet. Ja det har många önskat sig. DinEl erbjuder – som första elbolag i Sverige – privatpersoner som tillverkar sig egen el full kompensation för överskottsproduktion.

DinEl är på hugget för miljön och premierar också bra miljöarbete med DinEl Miljöfond. Förra året premierade de Miljöinnovation och EU-bidrag. Bilden är på mig, DinEls Marly Nilsson och försäljningschef Mikael Jednell till vänster.

Under särskilt soliga eller blåsiga dagar kan en egen elanläggning producerar mer el än vad hushållet konsumerar. Då skickas överskottselen in i elnätet. Varje månad kvittas sedan överskottet mot den mängd el som köpts från DinEl och på så vis minskar hushållets elkostnader. Klicka här för mer information!

– Det unika med DinEls avtal är att vi kompenserar hela produktionen till samma pris som kunden får betala till oss, säger försäljningschef Mikael Jednell. 

Martin Rokka på Brännö i Göteborgs skärgård är DinEls första kund på avtalskonceptet EgenEl.  Han har byggt ett vindkraftverk av grejer från Biltema, Blocket och skroten och har installerat solpaneler på taket. Det täcker  in närmare två tredjedelar av de 6 000 kWh el de har i årsförbrukning.

Bra att veta om Du ska gör din egen el:

  • Vindkraftverk finns som byggsatser.
  • Det behövs inget bygglov för vindkraftverk om diametern på rotorn är under tre meter. Men det skall placeras så att det är minst lika långt till tomtgränsen som kraftverket är högt.
  • Även om det inte behövs bygglov är det en god idé att diskutera genom saken med grannarna.
  • Solpaneler och färdiga vindkraftverk kan kosta en del pengar, men sedan den 1 juli 2009 går staten in med bidrag på upp till 60 % av kostnaden.
  • En speciell elmätare som ditt elnätsföretag ska tillhandahålla utan extra kostnad behövs.
  • Anläggningen får inte överstiga 6 kW i installerad effekt.
  • Läs på ordentligt innan du sätter igång, det finns en hel del bra information på Internet bland annat på www.goteborgenergi.se