Scandinavian Enviro Systems (SES) nyhet om den första fullskaliga fabriken för Däckåtervinning utsågs till bästa svenska miljönyhet i februari. Byggstarten blir i vår. Fabriken står färdig i Åsensbruk i Dalsland vid årsskiftet. Det finns ett mycket stort internationellt intresse för etablering av anläggningar runt om i världen och man förhandlar redan med flera intresserade köpare. Däckade däck är ett mycket stort miljöproblem. SES innovation gör att allt kan återvinnas. Det är SES bilder.

Vikten av de återvunna ämnena fördelas enligt däckdiagrammet här ovan. Däckåtervinningen sker med pyrolysteknik Gas blåses genom däck som är inslutna i kärl utan syretillförsel. Processen leder till att en del av komponenterna förångas medan andra behåller sin fasta form. Det förångade materialet används dels i form av gas tillbaks i processen, dels efter kondensering som olja av olika slag. Företaget vill sälja turn-key anläggningar. På bilden till vänster ser Du den tidigare demoanläggningen på Hisingen i Göteborg.

VD Ola Ekman kommenterar: ” Vi är stolta att vinna februari månads omröstning och tackar alla läsare som förstår hur revolutionerande vår teknologi är. Vi har nu ägnat tio  år av intensiv utveckling för att verifiera att vårt system fungerar för bildäck med god lönsamhet. När vi började vår resa så sade alla inom återvinning och även andra branscher att vårt sätt att lösa däckåtervinning var omöjligt. När vi nu har bevisat motsatsen så är vi tacksamma för alla som stöttat oss i processen och skall nu koncentrera oss på att bygga färdigt fabriken. Vi skall sedan snarast utöka kapaciteten i svenska fabriken till 30.000 ton.”

Det är roligt att SES vann. Redan 2008 informerade vi om företaget då vi sökte skapa uppmärksamhet med information om VECKANS GLADA  miljönyhet. Det finns 11 miljoner ton däck som ska tas till vara varje år. Det är ett av de värre miljöproblemen för fasta ämnen. Tidigare har däcken huvudsakligen bränts eller lagts på stora högar där de på sikt förgiftar både mark och grundvatten om de inte tas om hand. 

Bengt-Sture Ershag till vänster läste tidningen i början av 90-talet också. En pyrolysanläggning för däckåtervinning i England fångade hans intresse. Pyrolys kallas ibland förgasning eller förångning. Det innebär att ett ämne upphettas utan närvaro av syre. Bengt-Sture besökte anläggningen och började sedan utveckla och testa. Kontakt med Handelshögskolan i Göteborg satte fart på utvecklingen. Riskkapital och VD Ola Ekman kom in.

 Scandinavian Enviro Systems AB grundades år 2001 med Bengt-Sture som teknisk direktör. Företaget var finalist i tävlingen Miljöinnovation 2005. Det har världspatent för en återvinning av organiskt material. Den heter Carbonating by forced convection.

Ola Ekman fortsätter: ”Vi skall nu även identifiera vilka nya exportmarknader som skall angripas och väljer mellan de 60 länder som uttalat intresse för att bygga fabrik eller köpa licens. Potentialen är oändlig och däck är första steget. Tekniken håller även på att verifieras för elektronikskrot, plast, vindkraftsvingar mm. Vi har även ett projekt i pilotversion där vi testar att återvinna hönsskit till Bioolja, biokol och biogas som ser mycket lovande ut.”

Klicka här för länkar:

Här är länk till den vinnande nyheten: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/ses0228

Länk till omröstningen: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/miljonyhet-februari

Scandinavian Enviro Systems hemsida finns bara på engelska: http://www.envirosystems.se/