Miljöinnovationen DEFLAMO har utvecklat en behandling av mötestält för de krav som ställs på brand- och väderskydd. Den har utvärderats och godkänts av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Underbart! Företaget arbetar under små omständigheter med sitt biologiska alternativ till de otäckt giftiga flamskyddsmedlen. Varje framgång ökar chansen för det storskaliga genombrottet alla miljövänner hoppas på. Mer information på vår länk  BioNedbrytFlamskydd i kategorin Gift:Ersätt/Minska i höger kolumn. Klicka här för mer information!

Behandlingen kan användas på bomullsvävar till mötestält, markiser och kapell mm. Den har  DEFLAMO utvecklat på uppdrag av en kund. Metoden uppfyller de brandkrav som ställs på mötestält. Tältet är tillverkat av bomullsduk och är även efterbehandlat med en impregnering som gör tältet vatten- och smutsavvisande. Efter behandling får tältet vara samlingslokal för upp till 900 personer.

De svåra i utvecklingsarbetet var att hitta en genomförbar och praktisk behandlingsmetod för att återbehandla ett äldre tält och att hitta en kombination av flamskydd och vattenavvisande egenskaper. Ofta är impregneringsmedlen för att uppnå vattenavvisande egenskaper mycket brandfarliga och påverkar flamskyddsmedlets funktion negativt. Bomullsväven uppnår nu brandkravet SIS 650082. Bomullsväven uppfyller det man i dagligt tal kallar för ”svårantändligt material”.

Metoden är applicerbar för alla bomullsvävar av canvastyp och kan användas i tält, draperier, rumsavdelare, markiser och kapell mm.

Länk till våra äldre inlägg om Deflamo: http://evolveu.bloggsida.se/page/3?s=deflamo