Ecoleans miljöinnovation som gör att yoghurten kan tömmas utsågs till bästa miljönyhet i april. Förpackningen består av ett material kallat Ecolean Calymer. Det består till 40% av kalk tillsammans med olika polymerer som bindningsmedel. Vid förbränning förvandlas plasten till vattenånga och koldioxid, medan kalken förs tillbaka i naturen. Förpackningen är därför mer  miljövänlig än system baserade på bara plast.

Det är ju inte första gången konsumentnära lösningar är det som våra röstande besökare gillar bäst. Videon nedan förklarar:

1 hur man tömmer yoghurten på den sista dl som annars åker i slasken-

2. ekotänket bakom denna miljöinnovation som väger ungefär hälften av en ordinarie dryckesförpackning.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mN6uN44D67w[/youtube]

Idén till förpackningssystemet började på 1990-talet som ett projekt inom Tetra Laval-koncernen. Men Åke Rosén mötte stort motstånd inom företaget. Projektet kastades ut ur företaget. Rosén fortsatte då utvecklingen på egen hand. Han fick i början av 00-talet två starka investorer Det var  Hans Rausing tidigare Tetra Laval och Tuve Johansson fd. VD vd för Volvo personvagnar.

Enligt hemsidan är miljövinsten stor jämfört med vanliga förpackningar för flytande mejerivaror. För tillverkningen är energiförbrukningen ca 20 % och produktionsavfallet är under 50 %. Varför finns inte dess förpackningar i Din livsmedelsaffär?   

Till en början har företaget mest fokuserat på marknader som Kina och Östeuropa. Men man har även en målsättning att ta sig in på de västeuropeiska och nordamerikanska marknaderna. Det omsätter enligt wikipedia ungefär 200 miljoner kronor om året och har 220 anställda med produktion i Helsingborg i Sverige och i Kina. 

Länk till den glädjande nyheten: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/ecolean

Här är länk till omröstningen: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljonyhet-april-11