”Plastkort” i trä är ju som en dröm. Det finns faktiskt och tillverkas av Sustainable Cards. Företaget är idag den globalt största tillverkaren av miljösunda lojalitets- present- och passerkort gjorda av trä. Huvudkontoret ligger i Hede i Härjedalen.

Genom de patentsökta träkorten reducerar de mängden miljöfarligt plastavfall från traditionella plastkort. Nu investerar tre företag tillsammans 10,5 miljoner kronor i Sustainable Cards AB som lanserar ”plastkort i trä” på en internationell marknad. Bilden på kortet för ett hotell i New York tillhör Sustainable Cards. Klicka här för mer information inkl. den sköna baksidestexten på kortet!

De tre lyckliga investerarna är SamInvest Mitt AB, Investa Företagskapital AB och Sånfjällsgruppen AB.  

Träkorten från Sustainable Cards fungerar precis som traditionella plastkort men reducerar kraftigt det giftiga oljebaserade avfallet. Korten består nästan uteslutande av en oförädlad träkärna. Men den stärks med ett långfibrigt cellulosapapper och ett tunt lager bioplast. Detta är idag ett av få kort som är 100 procent petroleumfritt.

Grundaren av Sustinable Cards AB; Peo Åkesson, startade verksamheten i Colorado, USA. Produktionen sker i Hede, Härjedalen, där närmare sex miljoner kronor investeras i tryckeriutrustning.

– För snart sex år sedan snubblade jag över den här idén då jag checkade in på ett hotell. Det har tagit tid med utveckling och finansiering, men jag tycker det är kul när man kan hitta en sådan här diamant i ruffen på ett område i Sverige som brottas med hög arbetslöshet. Jag tror att vi blir det första företaget som flyttar in till Hede på 20 år, säger Peo Åkesson och fortsätter:

Målsättningen är att bli en världsledande tillverkare av de miljömässigt överlägsna träkorten som funktionellt ska vara likvärdiga alla plastkort.

– Vi har valt att satsa i Härjedalen och det rimmar väldigt väl med vårt varumärke. Miljö är ju vad vi står för och alla besökare blir lika imponerade av korten som av den kringliggande miljön vid Sånfjället.