Investering i en fabrik för ”Träplastkort” från Sustainable Cards blev bästa svenska miljönyhet i juli.  ”Plastkort” i trä är ju som en dröm. Det tyckte våra röstande besökare också. Företaget fick fler röster än tvåan och trean tillsammans. Det är idag den globalt största tillverkaren av miljösunda lojalitets- present- och passerkort gjorda av trä. Huvudkontoret ligger i Hede i Härjedalen. Sustainable Cards bilder om ej annat anges.Genom de patentsökta träkorten reducerar de mängden miljöfarligt plastavfall från traditionella plastkort. Nu investerar tre företag tillsammans 10,5 miljoner kronor i Sustainable Cards AB nya fabrik i Hede som lanserar ”plastkort i trä” på en internationell marknad. Tänk att kunna kasta bort plastkorten eller glömma dem i gräset utan dåligt miljösamvete!

Det här är verkligen innovationen för trädkramare och andra miljövänner!

– ”Vi är mycket stolta och glada över att blivit valda till månadens bästa svenska miljönyhet. Det är alltid roligt när kunder upplever det man gör som positivt.” Det säger Peo Åkesson, VD för Sustainable Cards.  

Hur gör man då de oljefria korten? Man börjar med ett skikt björkfanér på 0.65 – 0.70 mm. Fanéret tillverkas i Finland av PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) certifierad björk. Björk ger mycket miljöglädje som visas av Kudumos bild från Flickr.

Därefter placeras ett transparant långfibrigt cellulosa papper på var sida om björk faneret och laminerar dessa komponenter tillsammans. Pappret är 0,12 mm tjockt och FSC (Forest Stewardship Council) certifierat. 

För att ge kortet en karaktär och kvalitet som motsvarar ISO normerna för CR-80 kort så lamineras ett plast lager ytterst på var sida av kortet. Det kan vara gjort av PVC, PET-G eller PLA. Det beror på kundens miljö krav och behov av personifierings lösningar. Med PET-G eller PLA plast slipper man helt PVC. Annars reduceras PVC-användningen bara med 90 %.

PVC är så praktiskt att det är ett av de miljöproblem som gärna förtigs av användarna. Det tillverkas av vanligt koksalt och naturgas/råolja som bildar den färdiga PVC-polymeren. PVC-plast består av PVC-polymeren och tillsatser. PVC innehåller många CMR (cancerogena, mutagena och reproduktionstoxiska) kemikalier. Flickrbilden på kinesisk sortering av elskrot är av art_es_anna . Den visar att PVC kan vara del av flera stora problem.

PVCs negativa egenskaper och påverkan kan sammanfattas:

  1. PVC innehåller klor. Vid tillverkning och förbränning omvandlas plasten till saltsyra och miljöfarliga dioxiner bildas.
  2. PVC-plaster innehåller olika typer av miljö- och hälsofarliga stabilisatorer, mjukgörare och flamskyddsmedel, tex. ftalater. Ftalaterna finns av miljö- och hälsoskäl på många avvecklingslistor.
  3. PVC -plaster tillverkas av fossila oljeprodukter som ger klimatpåverkande gaser då de förbränns.

”Plastkort” är en av de plastprodukter människor använder mest. Sustainable Cards ger möjlighet att går före och byta ut plasten för ett användingsområde som berör alla dagligdags. Förutom att dessa kort i sig ger möjlighet att ersätta plast påminer de användarna om behovet att ersätta PVC. Därför är det så glädjande med denna miljönyhet.

I inlägget nedan finner Du webröstningen. Här är länk till Sustainable Cards nyhet: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/plastkort-i-tra

Länk till Sustainable Cards hemsida: http://www.sustainablecards.com/