Den bästa svenska miljönyheten i augusti blev IBC-Robotics testkörning av containerrengöring på Eskilstuna kombiterminal. Där lastas containers om mellan långtradare och järnvägar.

Vi kollar alla nyheter och nominerar de tre bästa för webröstning. Den här miljöinnovationen fick ensamt mer än hälften av rösterna. Kolla hur det funkar på den korta animerade videon! Bilder och filmer hör till IBC-Robotics. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UQVPBqdnXQc&NR[/youtube]” Just nu känner jag bara glädje och stolthet. Vi har återigen fått ett bevis på vilken stark och spännande produkt IBA är. I det utvecklingsarbete vi genomfört de senaste åren tillsammans med bl.a. Robotdalen och inkubatorn CREATE, är det lätt att bli hemmablind. Att som idag få ett kvitto från andra att även de ser styrkorna i IBA, visar ju att vi gjort mycket rätt och att vår produkt är tydlig. Samtidigt återstår mycket arbete att göra rätt. Jag hoppas att vinsten öppnar nya dörrar för oss inte minst vad gäller finansiering och kundkontakter”. Det säger VD Kerstin Eriksson som kommentar till vinsten. 

Den första demonstrationen i praktisk skala är av avgörande betydelse. Det är en riktig höjdare att den kommer igång. Dessutom är det lätt att fatta miljönyttan. Många av våra besökare har glatts åt möjligheterna till miljöförbättringar med IBC-Robotics. 

Ca 300 miljoner avlastningar av containrar per år sker från fartyg. Drygt 20 procent gäller transport av livsmedel. Omkring 60 miljoner containers behöver rengöras per år. En kan rengöra ungefär 35 000 containrar om året.

På videon ovan ser Du hur roboten dockas ihop med containern och förs in via en balk på hjul. Den förflyttar sig i containern och sprutar torrispellets. När pelletsen slår emot ytan skapas en mikroexplosion. Materialet som ska blästras bort krackelerar och släpper från underlaget.

Metoden är helt torr, utan restprodukter förutom materialet som tvättats bort. Vid vanlig rengöring med vatten och starka rengöringsmedel måste smuts och vatten skiljas åt. Tid för torkning krävs  också. Det slipper man vid robotiserad isblästring.

Kundnyttan varierar mellan länder. Hos oss är den förbättrade arbetsmiljön ett stort plus. Där vatten är en bristvara, är rengöringstekniken den avgörande faktorn. Överallt slipper man otäcka rengöringsmedel.

Vinsten  är den femte i raden av hedersbetygelser IBA och IBC Robotics vunnit sedan starten 2008. Störst hittills är SKAPA-stipendiet för Sörmland för främsta innovation 2009 och VINNOVAs Vinn Nu -stöd 2010. Fler lär det bli!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GndhwPNygPI&feature=related[/youtube]

Länk till IBC-Robotics hemsida: http://www.ibcrobotics.se/

Länk till det vinnande inlägget: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/ibc-robotics

Länk till webröstningen: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljonyhet-i-augusti