Rösta på Flygbiobränsle, Giftfri Trätrall eller TredimensionsProfil för bästa svenska miljönyhet i oktober! Eco Innovation AB har följt månadens miljönyheter och nominerat de tre mest spännande för webröstning om oktobers bästa miljönyhet. Rösta på Din favorit längst upp till höger.

Swedish Biofuels AB samarbetar med Virgin Atlantic och Lanzatech för ett genombrott för flygbiobränsle. Rökgaser från stålindustrin ska tas om hand och genom jäsning återvinnas till flygbränsle. Swedish Biofuels (bild från deras hemsida) har teknologin för att omvandla etanol med låg kolhalt till flygbränsle. Det blir ett helt syntetiskt, 100% biologiskt flygbränsle. Analys av de första studierna visar att bränslet kan spara 45 – 50% i utsläpp över hela livscykeln. Rösta på flygbiobränsle!

Miljöinnovationen Organoclicks bolag OrganoWood AB har lanserat OrganoWood®-modifierat trallvirke. Trallvirket är helt fritt från biocider och tungmetaller. Råvaran är speciellt utvald nordisk fura. Den har sedan modifierats industriellt med OrganoWoods teknologi. Kiselämnen binds till fibrerna och skapar en fysisk barriär som motstår rötangrepp och ger ett förstklassigt flamskydd. (Bild från pressmedelande)  Rösta på Giftfri Trätrall!

Arsizios metod för tredimensionell extrudering (strängpressning, strängsprutning) kan spara mycket material och energi. Långt om länge kommer nu en första storskalig kommersiell tillämpning. Thule använder nu tredimensionell extrudering för bärbalkarna till en ny takbox. Det halverar energiåtgången jämfört med formsprutning. Det är första steget mot betydande bespringar i material och energi vid använding av bla. plast och aluminium. (Thules bild) Rösta på TredimensionsProfil!

Klicka på Din favoritnyhet längst upp i höger kolumn! Du är också välkommen att påverka andra genom att klicka på Comments nedan och skriva varför Du tycker just din favoritnyhet är bäst! Omröstningen stänger torsdag 17:e november kl. 19.00. Klicka här för länkar till våra inlägg om nyheterna!

Länk till nyhet om:

Giftfri Trätrall: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/organowood-1031

Flygbiobränsle: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/swedish-biofuels-1031

Tredimensionsprofil: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/arsizio-1031