Årets fjärde nummer av Uppfinnaren & Konstruktören innehåller en skön blandning av positiva nyheter och allmänbildning. Läs och förundras över allt fantastiskt nyskapande som pågår runt om i vårt land. Några artiklar har publicerats i sin helhet på tidningens sajt. De markeras med (www). Länk i slutet av inlägget. Det är tidningens bilder.

Omslagspojken heter Erik Dahlén. Han är innovatören som inbjudits att vara med Framtidsakademin för massa- och pappersindustrin.  Tidigare har han två gånger varit finalist i tävlingen Miljöinnovation. En av hans innovationer är vår länk DatorstöddTekniskDialog. En annan är SootTechs sotoptimeringssystem High Impact Soot System, HISS.

Högst upp till vänster illustreras ett ultralätt sportflygplan. Preimpregnerad kolfiber ger planet mycket låg vikt och aerodynamisk form. Därunder porträtteras innovationsrådgivaren Olle Jonsson som handlagt över 10 000 ärenden.

Den nedersta bilden står för firandet av Uppfinnarföreningen 125 år. Uppfinnarna gav Sverige välstånd och gott rykte kring förra sekelskiftet. Många var samtidigt entreprenörer och utvecklare. Företag som Nobel, Ericsson, Alfa Laval, ABB och SKF grundades. Innovationer gav enorm skjuts åt Tändsticksbolaget och massaindustrin. Tidsandan präglades av teknisk utvecklingsoptimism. Du har väl inte missat rektorns tal till de nya ingenjörerna i Guillous bok Brobyggarna.

Konstruktionstorget, bild till höger ovan är en mötesplats på mässan Elmia Subcontractor med utställning och seminarier med konstruktörer som målgrupp. Där hålls många intressanta föredrag. Dessutom bjuds på en stor utställning med intressanta produkter med betoning på lätt vikt i olika kombinationer. Swerea Lättvikt organiserar det tillsammans med Elmia och tidningen Uppfinnaren & Konstruktören(www).

Björn Aréns artikelserie om Konstruktion har nu nått nummer 25, ”Mer om material och olika förhållanden som de påverkas av.(www). Bilden till höger visar ett glas som fallit på ett klinkergolv. Sprickorna följer teorin och går på ungefär samma sätt. Det beror på spänningsavlastningen i materialet. Att avståndet mellan sprickorna ökar ju längre ner på glaset man kommer beror på att glasets väggtjocklek ökar närmare botten.

Automation är bra.  Ett roligt exempel på detta är en ny Pannkaksvikare hos Lantmännen i Laholm, vänster bild. Den viker pannkakor och andra pannkaksprodukter med hjälp av visionsteknik. (www). Den effektiviserar produktionen och minkskar arbetsskadorna. Det är ett roligt exempel på hur rationaliering växer fram ur kontakter.

Lantmännen gjorde en produktionsvisning i samband med en nätverksträff i kommunen. VD för  produktutvecklingsföretaget Ljuniq med kontor bara en km bort ställde frågor om varför man lade jobb på att vika pannkakorna. Det ledde till två förstudieprojekt och slutligen ett utvecklingsprojekt.   Det är inte så lätt att mekaniskt vika varma pannkakor med varierande form på mitten. Men ett visionssystem blev nyckeln som gjorde att fyra personer kunde få andra mer produktiva arbetsuppgifter

Dellcross är en maskin som snabbt lägger ner kabel genom asfalt via spårfräsning. Metoden innebär att en maskin sågar spår i asfalten och lägger ner kanalisationsrör och optiska kablar nästan automatiskt. Spåret blir mycket smalare än vid konventionell kabelläggning. Sedan fylls spåret igen med särskilt utvecklad fyllning som inte sjunker ihop. Slutligen förseglas det med en bitumenbaserad massa som sluter tätt mot asfalten. Bilden till vänster visar hur kabelplaceringen ser ut i genomskärning. 

Gisle Innovations AB har tagit fram Solarcell Clear. Mijöinnovationen ger isfria solpaneler även på vintern. Tekniken är patentskyddad och testad av SP. Glasets ytskikt består av en värmebaserad färg som får snöns att smälta bort/glida av med hjälp av vanlig hushållsström. Innovatören Bert-Ingen Augustsson berättar att man kan få ut 60 graders varmvatten även en kall dag tex. i februari.

Min krönika i detta nummer behandlar EU:s nya portal för Forskning & Utveckling: http://ecoinnovation.se/eu-bidrag/eu-fou-utlysningar-ny-portal.

Wilhelm Welins skola för innovatörer presenterar nu nionde avsnittet. Det gäller att följa en struktur i produktutvecklings-processen. Bild till höger. Förädlingen av en idé följer ett givet mönster.

Det första steget är en problemdefinition som leder till en idé eller uppfinning. Därefter granskas av idén och detta kan kan motivera en teknisk/ekonomisk utvärdering. Sedan tas en prototyp fram och den testas tekniskt, produktionsekonomiskt och markandsmässigt. Först därefter kommer introduktionen på marknaden.

Ja, detta var några intressanta exempel ur nummer fyra 2011. Du som inte har tidningen har missat artiklar om dussinet spännande innovationer och om flera nyheter för teknisk utveckling.

För att hitta artiklarna på nätet, gå till: http://www.uppfinnaren.com/ Klicka först på tidigare nummer och sedan på Nr 4/11. För att prenumerera går du också till http://www.uppfinnaren.com/ och Du klickar på prenumerera.

DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG.