Solvatten vann omröstningen om bästa svenska miljönyhet i november med mindre än 50 % av rösterna. Det var bara en röst mer än för Slumhygienpåsen och den knappaste segern hittills i omröstningarnas treåriga historia. Solvattens bild är från en utbildningssession i Nepal.

Solvattens nyhet var en i raden av internationella utmärkelser. Men innovationens potential att revolutionera livet för främst fattiga kvinnor på landsbygden gör att många älskar den högt. Den vann också SKAPA-priset för Sveriges bästa uppfinning år 2010. Kolla videon på 3.40 minuter där innovatören Petra Wadström lägger ut texten. Längre ner i artikeln hittar Du en instruktionsvideo. 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E1NMAM0KYUI[/youtube]

Lägg märke till att Petra börjar med kvinnornas tid som den första faktorn när man talar om nyttan med Solvatten. Den sparade tiden kan användas till nya försörjningsmöjligheter. Solvatten sparar tid så här:

  1. Mindre tid behövs för insamling och inköp av bränsle;
  2. Minskade koktider för matlagning, te och kaffe:
  3. Mindre tid för att hämta vatten då många kan använda vattenkällor närmare sin bostad.
  4. Innan familjerna fick Solvatten var någon familjemedlem i genomsnitt sjuk 4,3 gånger i månaden, men nu är det  0,03 gånger i månaden. Gissa om kvinnor spar tid!

 Solvatten gör vattnet fritt från bakterier som orsakar diarresjukdomar som dysenteri, tyfoid och kolera. Den enda energikälla som behövs är solljus. En stor skillnad jämfört med andra vattenreningsmetoder är att vattnet samtidigt värms upp. Solvatten ger stora besparingar i bränslekostnader för rening, upphettning av vatten för matlagning och hygien. Solvatten håller i 5-7 år och kan användas 1-3 gg om dagen med en kapacitet på 11 liter per omgång. Genom att kvinnorna inte behöver samla ved eller annat bränsle minskar miljöbelastningen kraftigt.

Nedan en schematisk video på ungefär en minut som förklarar hur Solvatten fungerar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZaBymnlBFoc[/youtube]

Länk till Solvattens nyhet, inklusive utvecklade tankar om hur Solvatten gör stor nytta:

Länk till webröstningen: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/miljonyhet-november

Länk till Solvatten hemsida: http://www.solvatten.se/

Länk till alla inlägg om Solvatten: http://ecoinnovation.se/?s=Solvatten