Båtbottenfärg är ett svårt miljöproblem. Miljöinnovationen Cleanboatprotector var ett miljöalibi på Båtmässan. Tänk att slippa påväxt på båten, skrapning och målning bara genom täcka båtskrovet med en specialduk. På vår bild ser Du grundarna Bror-Erik Eriksson till vänster och Jan Jeppsson till höger.

– På nästa års båtmässa hoppas jag att besökarna kan möta ett miljömässigt hållbart båtliv. Det sade  Thomas Johansson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande efteråt. Klicka här för mer myndigheten och om Cleanboatprotector! Bror-Erik och Jan visar upp årets främsta nyhet. Denna nya variant av Cleanboatprotectors duk fungerar också till båtar med köl. När båten ska ligga still körs den upp på duken. Då kommer inte ljus och syre till båtbotten och inget kan växa där. Därmed minskar behovet bränsle pga motstånd i vattnet och behovet av skrapning och målning. 

Havs- och vattenmyndigheten satsade på två uppdrag. Nedskräpning av hav och vatten samt ett miljövänligt fritidsbåtsliv. Särskilt viktigt är att undvika att miljögifter sprids genom bottenmålning, tvättning mm.

– Intresset för vår information har varit bra, särskilt nedskräpning som syns och är påtaglig för alla som vistas nära vatten, säger Thomas Johansson. Men för branschen och mässan själv är jag övertygad om att det måste till en tydligare miljöprofil.