Ny unik vattenmetallrenare, industritillverkning av biologiskt nedbrytbar komposit eller ny hydrauloljerenare blir bästa svenska miljönyhet i april? Eco Innovation AB har följt månadens miljönyheter och nominerat de tre bästa för webröstning. De tre mest glädjande miljönyheterna kom från ChemseQ International, Södra Cell och Clean Oil Technologies.

Miljöinnovationer är de bästa miljönyheterna

Västerlänningars överkonsumtion är sanslös i förhållande till tillgängliga resurser. Lönsamma innovationer för miljön är enda sättet att rätta till detta. Ingen kan ju rimligen begära att de som konsumerar lite ska begränsa sin konsumtion före de som förbrukar mycket. Globala förhandlingar med en sådan inriktning kan ju inte få några större effekter. Därför är miljöinnovationer vårt enda hopp. April månads bästa miljönyheter kommer både från små- och från storföretag.

Chemseq International AB har skaffat kapital för unik teknik att rena vatten från metaller

ChemseQ har en helt unik teknik för att rena vatten från metaller. Med återvinningsbara kemikalier löser den en mängd problem. I industrin kan orent vatten påverka produktionen och orsaka stora driftkostnader. Det går också att utvinna värdefulla metaller ur restavfall. (Bildkälla: Mittuniversitetets bildarkiv)

I massafabrikerna är metaller i vattnet ett känt problem. De gör att papperet inte blir så snyggt, trots höjda doser av blekningsmedel. Substanser som inaktiverar metallerna, sk. komplexbildare, har använts under ganska lång tid i massafabrikerna. Komplexbildarna och metallerna följer med vattnet ut i vattendragen. ChemseQs upptäckt kan åtgärda förekomsten av metaller i vattnet i massafabrikerna. Rösta på vattenmetallrenare!

Södra Cell startar industriell produktion av biokompositen Durapulp

Nu startar produktion i industriell skala av kompositmaterialet DuraPulp vid Södra Cell i Värö. DuraPulp är förnybart och kan i flera tillämpningar ersätta plast samtidigt som det är biologiskt nedbrytbart. Det har uppmärksammats för sina egenskaper. En lampa och en barnstol har varit mest i rampljuset hittills. Men med hjälp av den ökade produktionstakten väntar många nya spännande användningsområden framöver.

DuraPulp består av speciellt utvald massa från Södra Cell och en förnybar biopolymer. Dessa två komponenter ger vid vidare bearbetning speciella egenskaper som exempelvis fukttålighet, styrka och hårdhet. Foto av DuraPulp Board: Jesper Arvidsson, Södra! Rösta påBioNedbrytKomposit!

Merlo blir först med Clean Oils nya hydrauloljerenare

Clean Oils oljerenareOljereningstekniken från miljöinnovationen Clean Oil Technology AB (COT) är ett separat system med pump och filter i anslutning till maskinens hydraultank. Det spar både pengar och miljö. Merlo teleskoplastare blir första entreprenadmaskin med senaste versionen av systemet för djuprening av hydraulolja. AB Hüllert Maskin, som är generalagent för Merlo i Sverige. Clean Oils bild:

Det vidare­utvecklade COT-systemet har pump och är mer servicevän­ligt än tidigare. Reningen av hydraulolja minskar risken för slangbrott och förlänger hydrauloljans livslängd. Slangbrott ger normalt oljeläckage med stor miljöskada. En droppe olja förstör 1000 liter vatten. Oljerenaren är därför som viktigast för maskiner med hydraulik i skogen. Rösta på Ny Hydrauloljerenare

Rösta nu!

Klicka på Din favoritnyhet längst upp i höger kolumn! Du är också välkommen att påverka andra genom att klicka på Comments nedan och skriva varför Du tycker just din favoritnyhet är bäst! Omröstningen stänger söndag 13:e maj kl. 18.00. Klicka här för mer om resp. miljönyhet!

Länkar till resp miljönyhet:

Vattenrenaren: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/%ef%bf%bcchemseq-loser-vattenproblem-med-nya-delagare

Biokompositmassa: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/durapulp

Hydaruloljerenaren: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/cleanoil-hydraul