Entrans miljöteknik har fått sin första order på ett FlexiGen-system. Det kombinerar el- och värmeproduktion. FlexiGen kan vara både ett kraftverk som genererar el från värme och en värmepump eller kylmaskin.

FlexiGen ska anslutas till Åtvidabergs Industrigallerias hetvattenpanna. Det kommer att sänka fastighetens el- och värmekostnad med 30 respektive 70 procent. Under eldningssäsong är FlexiGen ett elkraftverk och producerar ca 75 kW el av lika mycket värme från pannan. När hetvattenpannan stoppas skiftar FlexiGen till värmepump för att tillgodose fastighetens behov av värme.

Entrans patenterade miljöteknik FlexiGen omvandlar spillvärme till högvärdig energi. FlexiGen är en vidareutveckling av ORC cykeln, Organic Rankine Cycle. Entrans AB utvecklar och tillverkar system för detta. De använder värme vid låga temperaturer ( 50-250°C) för att producera el, värme och eller kyla. Bolaget finns i Stockholm och är med i STING (Stockholm Innovation & Growth). Mer information

”Här är Entrans FlexiGen unik”, säger Claes Drougge, delägare och VD i Industrigallerian. ”Inte nog med att vi gör en avsevärd besparing genom att producera vår egen el under eldningssäsongen; under den varmare årstiden sparar vi dessutom pannan när den annars skulle gått i dellast och sänker samtidigt värmekostnaden med upp till 70 procent. Det här är energiåtervinning när den är som bäst, och miljöaspekten är av oerhörd vikt för oss”.

Industrigallerian är en av Nordens största industrifastigheter med 50 000 kvm produktions- och kontorsytor. Det är ett så kallat ”Industrial Business Residence” där företagen genom en unik samverkansmodell ges möjlighet att utveckas snabbare än vad svenska företag normalt gör.

”Ordern är oerhört viktig för oss, både för att den visar ett förtroende för Entrans och vår produkt, och som referens. Nu får vi en möjlighet att visa alla potentiella kunder vårt FlexiGen-koncept, säger Johan Hellqvist, vd på Entrans.