Miljöteknik är förstås med i varje nummer av Tidningen Uppfinnaren & Konstruktören. Men i detta årets tredje nummer är det också fokus för omslaget. När jag skriver www om ett ämne kan Du följa länk i slutet av artikeln för att läsa mer.

Överst till vänster på omslaget ser Du MyFC – PowerTrekk, en bränslepuck som laddar mobilen utan elnät. Användare stoppar in bränslepuckenoch häller på lite vatten. Sedan är det bara att ansluta mobil eller kamera via en USB-port.

I mitten till vänster på omslaget se Du Mats Gustafssons Walkstool. Det är en portabel och lätt hopfällbar stol som nu sålts i 400 000 ex. i ca 40 länder. (WWW)

EU:s Sjunde Ramprogram för Forskning & Utveckling gör snart årets utlysningar. Jag har skrivit en krönika om dessa stora möjligheter för företag. Läs den här!

Omslagspojken Peter Pedersen är mannen bakom PCT Systems. Företaget har ett patenterat turbinsystem som mekaniskt regör olika typer av rör.(WWW).

Acosense har en ny mätteknik som kan göra att hela svartlutens energiinnehåll användas på massa o pappersbruken. Det ger mer grön energi. Acosense blev i mars delad tvåa i tävlingen Swedish Cleantech Business Award.

Mättekniken är en vidareutveckling av en idé som kommer från ABB. ABB är nu delägare i Acosense men patentet ägs av Acosense som också äger bilden till vänster. Mätinstrumentet Acospector bygger på innovationen aktiv akustisk spektroskopi. Man använder ljudbilder som analyseras i realtid.  Den nya tekniken används redan i dag på redan på tre massa- och pappersbruk.

Molntjänster blir allt viktigare redskap inom CAD (Computer Aided Design). Det finns många olika produkter och tjänster. (WWW) Autodesk är ett företag som leverar dessa tjänster. Företagets bild till höger.

Wilhelm Welin (WW) fortsätter med ännu en del ur sin ännu outgivna dokumentärbok om innovationsprocessen. Utgångspunkten denna gång är att tiden är innovationens värsta fiende. Det handlar om tiden, finansiering och den ständiga bristen på pengar.

Tillgängliga finansieringskällor varierar över tiden. WW berättar därför i generella termer vad innovatören kan tänka på. Kapital behövs för att finansiera de sex stegen i utvecklingsprocessen. Jfr. fig. till vänster.

För första gången känner jag att jag vill förtydliga något WW skrivit. EU-bidrag som vi arbetar med kan betraktas som en form av statlig finansiering. Det finns med i utvecklingen för en stor del av miljöinnovationerna. Men det kan också ingå i steget marknadsintroduktion. För de mest attraktiva miljöinnovationerna finansieras ibland viktiga delar av  utvecklingen av kunder i gemensamma arbeten.

Universitetslektor Björn Arén har nu presenterat del 30-läs här  i sin artikelserie om konstruktion. Han behandlar i dag ganska bortglömd teknik, däribland grafostatik. Det är en metod för att bestämma krafter i konstruktioner.

Grafostatik förutsätter att konstruktioner utfromas enkelt och lättöverskådligt, som tex. Eiffeltornet eller järnvägsbron i Vargön på Aréns bild. Det är helt enkelt praktisk tillämpning av den allmänna kraftekvationen: Storleken av en kraft = massan gånger dess acceleration.

Som Du ser finns mycket roligt i tidningen. Förutom glädjande information för alla som intresserar sig för utveckling och innovation finns mycket kunskap för den som utvecklar innovationer. Kolla gärna artiklarna på: http://www.uppfinnaren.com/ Där kan Du också kolla priset och beställa Din egen prenumeration. DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG.