Order på Dagsljus på kabel eller Superenergisparare blir nog försommarens bästa svenska miljönyhet? I en av de mest spännande webröstningarna hittills har Slamrenaren från Biotain kommit lite efter. Eco Innovation AB har följt miljönyheterna i maj och juni och nominerat de tre bästa för webröstning. De två ledande miljönyheterna kommer från Parans Solar Lighting och Entrans.

Order för ny miljöteknik banar vägen för lönsamhet. När ny miljöteknik blir lönsam kan den spridas till nytta för miljön utan kostnad för samhället. Det är mycket viktigare än satsningar de satsningar för Gröna Jobb politiker pratade om i Almedalen!.

Biotain ABs slamrenare tar avlopp, jordbruksslam, biogasslam och lakvatten. Volymen minskar med nära 90 procent. Alla näringsämnen återvinns och kan återvändas. Biotains bild.

Biotain har fått en order på att rena slammet från Polens största biogasanläggning. Hittills har Biotain sålt kompakta anläggningar som ryms i en transportcontainer. Installationen i Polen blir fast. Den ska kunna ta upp till 120.000 ton biogasslam per år. Rösta på Slamrenare

Aktietorgets Parans Solar Lighting ABs miljöteknik har fått en stororder från USA. Tekniken som Parans har patent på ger solljus för inomhusmiljöer genom att fånga in och leda solens strålar vidare, jfr Parans bild!

Ordern gäller 50 solljussystem för 1,7 miljoner kronor. För Parans är detta den enskilt största ordern någonsin. Parans har skrivit agentavtal med Wasco som planerar sälja ytterligare 100 system inom 12 månader. Rösta på Dagslljus på kabel!

Entrans AB har fått sin första order på ett FlexiGen-system. Det kan vara både ett kraftverk som genererar el från värme och en värmepump eller en kylmaskin. Entrans bild

FlexiGen ska anslutas till Åtvidabergs Industrigallerias hetvattenpanna. Det ska sänka fastighetens el- och värmekostnad med 30 respektive 70 procent. Entrans får en möjlighet att visa potentiella kunder FlexiGen-konceptet i praktisk drift. Rösta på Superenergisparare!

Rösta nu! på Din favoritnyhet nedan! Du är också välkommen att påverka andra genom att klicka på Comments nedan och skriva varför Du tycker just din favoritnyhet är bäst! Omröstningen stängde söndag 22:a juli kl. 18.00. Klicka här för mer om resp. miljönyhet!

Länkar till resp miljönyhet:

Biotains slamrenare: http://miljöinnovation.se/2012/05/10/biotain-renar-slam-ur-biogasanlaggningar/

Parans stororder för dagsljus på kabel: http://miljöinnovation.se/2012/06/30/parans-aktie-miljoteknistororder/

Order för Entrans Superenergisparare: http://miljöinnovation.se/2012/06/30/entrans-miljotkenik/