HÄRLIGT! Äntligen återkommer en nationell tävling för innovatörer inom miljö- och teknikområdet. Tävlingen ska heta Green Innovation Contest. Energimyndigheten, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen ska finansiera den.

Den tidigare tävlingen Miljöinnovation drabbades av pauser när Region Halland fick ansvaret för den. Varumärket Miljöinnovation tillhör den organisation som initierade tävlingen, Miljöforum Halland. Nu får Innovatum chansen att axla manteln. Det är en tuff men mycket viktig uppgift.

Vi illustrerar med vår bild av Mats Möllerström från tävlingen Miljöinnovation 2009. Mats innovation är en kemisk värmepump som kan lagra värmeenergi eller kyla i salt. Den vänter ännu på sitt genombrott. Men vi hittar flera andra tävlingsdeltagare på Aktietorget.

Innovatums uppgift blir desto tuffare för man saknar finansiellt stöd av VINNOVA. Av tillgänglig information framgår inte vilken roll motorerna för den tidigare succén tävlingen miljöinnovation Hans Leghammar och Andreas Englund ska spela. Ett plus är dock att tävlingen får ett namn som inte behöver översättas till engelska.

Alla som har en produkt eller tjänsteinnovation med ett tydligt fokus på hållbarhet får vara med i Green Innovation Contest. Syftet är att ge innovatörer en chans att få stöd för sin uppfinning  att snabbare nå ut på marknaden med sin produkt eller tjänst.

I höst kan man kunna lämna in sitt bidrag via en säker anmälningssajt som man når via Innovatums hemsida. Därefter ska en grupp att titta på alla bidrag och bereda dem för en oberoende jury. Juryn består av personer från näringslivet, akademin och kunniga inom området miljö och teknik.

Prisutdelningen sker under en prisceremoni på Energimyndighetens konferens Energiutblick i mars 2013. Vinnarna kommer att få ett paket av anpassade företagstjänster för att kunna ta sin innovation vidare.

Tanken är att tävlingen ska bli ett årligt event för att locka fram så många teknik- och miljöinnovationer som möjligt. Jenny Järvelä från Innovatum formulerar försiktigt argumentet för tävlingen.

För att vi ska kunna sträva mot ett mer hållbart samhälle krävs nya innovationer. Vi måste göra vad vi kan för att få alla de som brinner för miljöinnovationer att våga satsa.

Vi återkommer med mer information om detta härliga initiativ när vi får sådan.

Länk till våra artiklar om senaste tävlingen Miljöinnovation:

Pristagare och finalister

Mer bra från Miljöinnovationsdagen