Stockholm Cleantech Venture Day 27/9 var återigen en höjdare. Arrangemanget har övertagit Miljöinnovationstävlingens roll som den ledande mönstringen av mijöinnovationer i Sverige. Programmet innehöll flera spännande punkter. Bäst var förstås pitcharna av miljöinnovationer.

Av närmare 50 sökande företag nominerades 20 stycken att presentera en pitch. Hela 50 investerare fanns på plats, både svenska och internationella. Tidigare års arrangemang har en rad presenterade företag erhållit finansiering för att utvecklas och nå en global marknad.

Vår bild visar Aerogels VD Anders Lundström som vann 2010. Han visar ett citat av Nobelpristagaren och Obamas energirådgivare David Klammen. ”Aerogel är ett av de mest intressanta materialen för morgondagens byggindustri” (Min översättning). Areogel webröstades till bästa svenska miljönyhet i oktober 2010.

Nominerade miljöteknikföretag som vi inte presenterat tidigare har nu fått några korta ord på sajten. Flera av våra tidigare vinnare av webröstningarna om månadens bästa miljönyhet hade nominerats. Våra utförliga presentationer av dessa:

  1. Knycer, med all-time high i antal röster i januari 2011 för sitt vindtorkande torkskåp.
  2. Vinnaren av första tävlingen Miljöinnovation 1998 Arsizios första kommersiella tillämpning av tredimensionell extrudering blev bästa svenska miljönyhet i oktober 2011.
  3. Entrans, kombinerade värmepump och kylaggregat baserat på ORC-Rankine cykeln bästa svenska miljönyhet, försommaren 2012.
  4. IBC-Robotics Containerrengöring, bästa miljönyhet
  5. Solelia Greentech med soldirektladare för fordon blev bästa svenska miljönyhet i september 2011. VD Carolina Johansson, på vår bild till höger.

Vi har också skrivit 6 artiklar om Absolicons Solkoncentrator.

Programmet innehöll också flera andra intressanta delar. Särsklit spännande var presentationer av de som arbetar med riskkapital i Förenade Arabemiraten, Hennes Excellens Ambassadör Najla Al Qassimi, och Hyderabad, Indien Mr. S Raghuputry samt Jussi Nykänen från Finland för GreenStrem Network som fokuserar den kinesiska marknaden.