Stenqvists miljöplast I’m Green är en banbrytande innovation. Den minskar både oljeförbrukningen och koldioxidutsläppen. Plasten är tillverkad av grön polyeten, som baseras på minst 85 % förnyelsebar råvara – sockerrör.

Stenqvist är ett av få företag i världen som kan erbjuda en miljöplast med en så hög halt av förnyelsebar råvara. – Det intressanta med grön polyeten är att den har exakt samma goda egenskaper som fossil polyeten, vilket gör att vi kan tillverka allt från tunn plastfilm och bärkassar till skräddarsydda produktlösningar av materialet, säger Lars Vestergaard, som är försäljningschef på Stenqvist.

I´m Green är 100 % återvinningsbar och dessutom livsmedelsgodkänd. Materialet finns i lågmikrontjocklekar och har bra tryckkvalitet till konkurrenskraftiga priser. Marknadens intresse för nya alternativ ökar drastiskt i takt med att behovet av hållbara produkter blir allt tydligare. – Vi märker redan nu en ökad efterfrågan på grön polyeten och först ut är de stora miljömedvetna kunderna, säger Lars Vestergaard.

Förutom I’m Green-sortimentet erbjuder Stenqvist flera olika miljövänliga förpackningslösningar såsom olika kvaliteter av återvunnet papper, även tillgängliga som papper/plast-kombinationer.

Stenqvist är idag ett av de största förpackningsföretagen i Skandinavien med lokal produktion. Engagemanget för en hållbar utveckling har sedan länge satt sin prägel på arbetet inom företaget.

Unika fördelar med grön polyeten: • Hög halt av förnyelsebar råvara, minst 85 %! • Certifierat enligt Din CERTO och Vinçotte • 100 % återvinningsbar • Återanvändbar flera gånger • Minskar koldioxidutsläppen • Livsmedelsgodkänd • Möjlighet att tillverka tunn plast • Betydligt lägre pris än andra bioplaster • Finns i lågmikron-tjocklekar • Utmärkt tryckkvalitet

Axfood,  en av Stenqvists långsiktiga kunder, har nyligen infört sin nya förpackning för  rotfrukter – gjord av grönt material.

Den nya förpackningen av ”grön” polyeten består av ett material som   innehåller sockerrör. Sockerrör är en förnyelsebar   råvarukälla   (bioråvara) som under sin livscykel binder koldioxid. Vanlig polyeten   (plast) som tillverkas av fossil råvara,   tillför koldioxid till   atmosfären.

Den gröna polyetenen är möjlig att återvinna. Det är ytterligare en vinst för miljön, då man spar   energi och råvara genom att använda material mer än   en gång. Det är därför viktigt   att man   lämnar denna plastförpackning   till plaståtervinning. Genom återvinning blir   förpackningen till en   värdefull råvara.

Det är positivt ur klimatsynpunkt att ersätta så mycket fossila råvaror som möjligt med bioråvaror (förnyelsebara råvaror). När man använder fossila råvaror som exempelvis olja tillförs kol till kretsloppet.

Genom att ersätta fossil råvara med bioråvara från jord- eller skogsbruk tillför man     inget kol till kretsloppet. Det kol som växter innehåller ingår redan i kretsloppet. Därmed slipper man den negativa   klimatpåverkan som fossila råvaror har.

För att den gröna polyetenen ska vara möjlig att återvinna måste den vara av samma     kvalitet som vanlig polyeten, För att nå denna kvalitet måste den innehålla en liten del vanlig polyetylen. Det går inte idag att tillverka  en återvinningsbar grön polyetylen som består till 100 procent av polyeten   från  förnyelsebar råvara.

Vår nya påse består av minst 85 procent förnyelsebar polyeten från   sockerrör. Det är ändå ett stort steg i rätt riktning. Att   använda sig   av ett material som är komposterbart är inte lika bra ur ett   miljöperspektiv då materialet bara kan användas en gång.