Skumplastflamskydd, Grön polyetenplast eller Solkoncentrator för Indien? Vilken blir bästa svenska miljönyhet i oktober? Eco Innovation AB har följt miljönyheterna i oktober och nominerat de tre bästa för webröstning. De tre mest glädjande miljönyheterna kom från Deflamo AB, Stenqvist och Absolicon. Rösta Du med Längst ned i artikeln!

DEFLAMO har anpassat sitt miljöflamskyddsmedel Apyrum så det fungerar för skumplast (polyuretanskum). Det ger en helt ny marknad värd ca 1 miljard kronor. Apyrum är både billigare och miljövänligare än konkurrenterna. Skumplast (PUR-skum) är ett av de svåraste materialen att flamskydda. Deflamos bild visar flamskyddets effekt för en madrass.

Det används mycket flamskyddsmedel i PUR-skum- De flamskyddsmedel som används idag är baserade på miljöfarliga brom- eller klorföreningar och antimon. Den nya Apyrumprodukten används på samma sätt som traditionella flamskyddsmedel. Den blandas i polyolen och med Apyrum klarar PUR-skummet det viktigaste brandprovet med en inblandning på 11%. Rösta på Skumplastfalmskydd!

Stenqvists miljöplast I’m Green minskar både oljeförbrukning och koldioxidutsläpp. Plasten är tillverkad av grön polyeten, som är baserad på minst 85 % förnyelsebar råvara – sockerrör. Ggrön polyeten har exakt samma goda egenskaper som fossil polyeten. Det går att tillverka allt från tunn plastfilm och bärkassar till skräddarsydda produktlösningar av materialet.

I´m Green är 100 % återvinningsbar och dessutom livsmedelsgodkänd. Stenqvists bild)Materialet har bra tryckkvalitet till konkurrenskraftiga priser. Axfood har nyligen infört sin nya förpackning för rotfrukter – gjord av grönt material. Rösta på Grön polyeten!

Absolicon Solar Concentrator är ett av fyra svenska företag i nystartade Indo-Swedish innovation plattform. Projektet finansieras av svenska Energimyndigheten. Det ska koppla samman svenska miljöteknikföretag med indiska företag.

Under branschmässan Green Building Congress 30-31 okt i Hyderabad (Absolicons bild) och efterföljande Innovation Week i New Delhi hjälpte Annie Lööf svenska miljöteknikföretag att lyckas i Indien. Absolicon planerar att bygga en fabrik i Indien och har redan installerat på ett indiskt sjukhus. Demoanläggningen producerar värme, el och ånga. Rösta på Solkoncentrator Indien!

Välkommen att rösta och att påverka andra genom kommentarer! Omröstningen stängde söndag 18:e november kl. 18.00.

 

Länkar till mer om resp. miljönyhet!

Miljöflamskydd för polyuretanskum

Grön polyetenplast

Indo-Swedish innovation platform stöder Absolicon