ArsizioMunicCleantech AwardArsizio vann Münchens Cleantech Conference Award. Konkurrensen från andra Europeiska företag var hård. Juryns motiv ” Arsizios potential to reduce the cost of energy transition by superior performance, gains in efficiency and productivity, savings in material and the use of smart business model”.

Innovationens potential gjorde att den vann den första tävlingen Miljöinnovation redan 1998. Mark kom på idén under en skogspromenad när han såg traktorspårens räfflor i marken.

Metoden ger bland annat möjlighet att med avsevärt mindre mängd aluminium uppnå oförändrad hållfasthet i olika produktionsdetaljer. Genom tredimensionell extrudering placeras materialet där det gör mest nytta. Därmed sparas mycket energi och det går att framställa lättare fordon som kräver mindre energi under hela sin utnyttjandetid. Med optimerad extrudering kan antagligen 20 % av materialet sparas.

Tredimensionell extrudering är 100% kompatibelt med alla extrusionslinjer för aluminium, magnesium, plast och gummi.

Metoden har nu fått kommersiell användning i Sverige. Thule använder tredimensionell extrudering för de mönstrade profilerna som minskar ljudet i deras nya takräcke. Det är första steget mot betydande besparingar i material och energi vid användning av bla. plast, gummi, TPE och aluminium. TPE= Termo Plastisk Elastomer som finns tex. i handtaget på tandborsten, och trädgårdsredskap.