portratt200LindaLinda Krondahl har utsetts till årets svenska uppfinnarkvinna. Jag är inte förvånad. Hon har tagit fram en mycket spännande produkt som har en fantastisk nisch. Jag har också imponerats av hennes proffsiga informationsarbete. Med hennes uppfinning HiLight ersätts fotogenlampor med solcellsbelysning och mobiler kan laddas med ren solenergi. Länk till vår första artikel om HiLight.  https://xn--miljinnovation-ypb.se/2010/12/03/miljoinnovationen-hination-far-stod-av-demomiljo/

Priset överlämnades av årets Europeiska uppfinnarkvinna

Det är Svenska Uppfinnarföreningen som utser Årets uppfinnarkvinna. Motivering: ”För hennes robusta solcellsdrivna lampa med laddningsfunktion för bland annat mobiltelefoner. Hon får utmärkelsen för att hon med sin innovation tar ett stort socialt ansvar som kombinerar hållbart företagande med höjd livskvalitet för de människor runt jorden som saknar elektricitet. Linda är en förebild för unga kvinnor och män, för hon tog steget och gjorde något av sin idé och sin dröm.”

 Ylva Ryngebo delade ut stipendet på 25000 kr. Hon är Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013 och var den första svenskan som utsågs till Årets uppfinnarkvinna. Hennes arbete med att utveckla medicintekniska produkter som hjälper till att sänka stråldosen vid röntgen gör patientens undersökning säkrare och resultaterar i bättre bildkvalitet.

 

HilIghtStipendiesumman är kanske det lilla i sammanhanget. En stor positiv publicitet följer normalt med utmärkelsen. Åsa Magnusson blev Sveriges och Europas kvinnliga uppfinnare 2011. Hon fick beskedet när hon var på en mässa och fick lite uppmärksamhet bland alla nyheter. Men utmärkelsen gjorde att riksmedia uppmärksammade henne och hon fick nytt driv i verksamheten.

Linda Krondahl är i farten

Linda Krondahl berättar hur det känns:
– Stort! Jag har ju aldrig sett mig själv som en typisk uppfinnare. Jag såg ett problem och försökte lösa det! Men att komma på en lösning på ett problem kan man på en kafferast – att genomföra den tar år. Jag skulle inte orkat vara tillräckligt envis tillräckligt länge om inte folk omkring mig stödde idén. Att bli Årets uppfinnarkvinna gör mig både stolt och glad. Stolt för att det är ett erkännande av att vi i HiNation lyckats skapa en produkt som är viktig och kan förbättra livet för många, och glad för att jag vet att det var i konkurrens med flera andra kvinnliga uppfinnare!

Bilden visar en masaihövding med en mobil i ena handen och en laddare i andra. 

Det är fem år sedan Linda sade upp sig från sitt konsultarbete. Hon satsade helhjärtat på HiLight. Idén fick hon i skärgården. Tanken var att hitta en lösning för belysning och mobilladdning ute i naturen. Idén grodde och växte under några år i två olika företagsinkubatorer till en kommersiell miljöteknisk produkt.

Nu bygger Linda en affärsverksamhet kring sin uppfinning. Potentialen i tillväxtländer är enorm. Världsnaturfonden beräknar att det finns 125 miljoner människor behöver en solcellsdriven lampa med laddningsfunktion. Företaget heter HiNation  www.hination.com .  Nu Satsar det på tillväxtmarknader i Indien och Afrika och att utveckla en ny version tillsammans med humanitär organisation

Tillväxtverket och Sida stöder ett projekt för HighLight i Indien. Familjerna kan lysa upp hemmet och laddar också mobiltelefoner.på ett miljövänligt och säkert sätt. De kan kan till och med öppna en laddningsstation och tjäna en hacka på det.

Uppfinningen HiLight

  •  En solcellsprodukt som ger säker stark belysning och mobilladdning med 100 procent solenergi
  • Belysning: Ger ljus 360 grader i upp till 20 timmar per laddning
  • Konstruktion: Mycket robust, tål att tappas
  • Vattentålig: Vattentålig, men inte vattentät
  • Livslängd: cirka 4 år, 1 års garanti
  • Batteridrift: upp till 1 000 cykler
  • Underhåll: Batteri, kretskort och handtag etc. kan bytas på serviceställen
  • Pris: 1 500 kronor