I år var miljö i fokus på Jönköpings galan. Galan vill sätta strålkastarna på människor som gör bra saker för regionen.  Den arrangeras av Destination Jönköping i samarbete med Regionförbundet.

Miljö Miljöteknik EEN Jönköping Habo Wattguard Gilse Innovations

Malin Jönsson och Hamid Karimi delar ut priset till Årets Internationelle Utmanare i dialog

Enterprise Europe Network (EEN) var bäst för miljön med miljöteknik

Två av de tre nominerade för årets internationella utmanare var miljöinnovationer på gång. EEN:s Malin Jönsson och Hamid Karimi delade ut priset genom en trevlig dialog. Det gick till Wattguard. Mer om detta i nästa artikel.

Bert-Inge och Alexander Augsusson

Fr. v. Bert-Inge och Alexander Augustsson

Gisle Innovations Bert-Inge Augustsson var en annan nominerad innovatör. Hans nominering vann vår webbröstning om november månads bästa miljönyhet.

Bert-Inges innovation ökar effekten hos befintliga solpaneler. Det gör inte bara dessa paneler mer lönsamma, utan innebär också att det blir mer lönsamt att skaffa solpaneler. DUBBLAD MILJÖNYTTA!

Solpaneler som är täckta av snö och is på vintern ger förstås ingen energi. Men med Gisle innovations glas smälter isen och halkar av. Glaset gör också att antalet drifttimmar blir fler året runt. Fotot till vänster visar Bert-Inge tillsammans med sonen Alexander som studerar på Yrkeshögskola till Energianalytiker. Äpplet verkar inte falla långt ifrån trädet.

Miljöteknik för papperslösa möten i årets innovation

Science Park Jönköping delade ut priset Årets Innovation. Den går till ett företag i dess nätverk som med ny teknik, hög ambition och drivkraft visat på god tillväxtpotential.

Genom sin produkt Netpublicator® Docs erbjuder Netpublicator Apps. Det är en komplett lösning för papperslösa möten. Det innebär digital distribution av dokumentation till mobila enheter. Helhetslösningen bygger på appar för bl.a. utskick av handlingar, läsning och anteckningar. Produkten används redan av närmare 5 000 politiker. Bolaget har under året dessutom tagit steget ut på den internationella marknaden. Konceptet ger en positiv miljöpåverkan, stora besparingar och ökad produktivitet för de kunder som använder tjänsten.

Miljö Miljöteknik Habo Jönköping Ellen Nystedt Husky

Ellen Nystedt kör hundspann på barmark i Habo. Foto Smålands Turism

Miljö turism

Miljö är vad Ellen Nystedt brinner för. Hon utsågs till årets turismföretagare.  Förutom vardagslivet med man och två barn arbetar Ellen (parallellt med att driva Tur & Natur) arbetar Ellen som biolog på Länsstyrelsen. Hon är utbildad fjällguide, hundspannsförare och driver sedan 2010 Nystedt Husky Tur & Natur. Det är ett äventyrligt ekoturismföretag som specialiserar sig på små grupper och personliga möten. Kärnan i verksamheten är femtontalet draghundar av en blandras kallad Alaska Husky.

”Många gäster tror inte att de skall kunna hantera hundarna och själva kunna köra ett eget hundspann. Jag ger dem en noggrann introduktion om hundhantering och säkerhet och efter någon timma kör de själva!” berättar Ellen med stor entusiasm.

Smålands Turisms vinnarmotivering:

– Engagemang och strävsamhet i kombination med proffsigt entreprenörskap bygger framgång. Internationellt genombrott på kort tid och full fart framåt kännetecknar årets pristagare. Smålands Turism delar med glädje ut Årets Turismpris 2013 till Ellen Nystedt, Nystedts Husky Tur & Natur.

”Tusen tack för priset sa en glad Ellen Nystedt. Jag vill tacka alla som har stöttat mig och gjort det möjligt att förverkliga min dröm, för det är verkligen en dröm att få arbeta med mina fantastiska hundar och dessutom få ta med besökare på härliga turer i vår vackra natur!”