Med ekologiskt hållbar barnmat genom frysta smakportioner , vill ChildFoodFactory AB ta sig an världens burkmatsjättar. Ett viktigt mål är att förändra synen på barns mat. Nu har  lanseringen av Min Barnmat kommit gång i svenska storstäder.

Miljöteknik, Miljö, ekologisk mat

Glad vinjettbild från ChildFoodFactory

 

Ekologisk mat för barn: Det säger sig självt

Catharina Sundqvist, vd på ChildFoodFactory förklarar ändå;

– Jag fick idén när jag själv var småbarnsmamma. Varför ska de vi älskar mest nöja sig med mixad mat på burk, medan vi vuxna utan att blinka gärna betalar mellan 80 och 100 kronor för en lunch på restaurang? Min bakgrund inom livsmedelsproduktion gjorde att jag ville se om jag kunde ändra på vad som finns i butikernas barnmatshyllor.

– Jag vet att många småbarnsföräldrar vill ha ett alternativ till burkmaten. Och vissa kanske vill krydda maten själva. Den kunskap som idag finns kring barns matvanor och smakutveckling, visar att små barn behöver lära sig en smak i taget.

Nye ekologiska produkter

ChildFoodFactory finns i Östersund. Företaget har under ett par års tid i största hemlighet, jobbat med att ta fram en barnmatsprodukt. Den fokuserar god smak och äkta råvaror från svenska bönder. Min Barnmat är ännu inte ekologiskt certifierad, men råvarorna som används är ekologiska och fisken är miljömärkt med MSC.

Min Barnmat är frysförpackad med var smak för sig. Smaker och näringsämnen bevaras då på bästa möjliga sätt. I varje förpackning finns en måltid. Den består av fyra olika smaker inklusive efterrätt. I dag finns sju olika måltider med fisk, kyckling, nötkött och fläskkött.

– Alla som har provsmakat, både vuxna och barn, ger Min Barnmat tummen upp. Idag finns vi i utvalda butiker i Östersund och Åre. När lanseringen i storstäderna är klar, ska vi ut i hela Sverige. Jag hoppas på en barnmatsrevolution, säger Catharina Sundqvist, vd på ChildFoodFactory.

En mycket viktig ambition är att använda råvaror från svenska bönder, för att stötta den inhemska produktionen. Men den MSC-certifierade laxen kommer än så länge från Norge. Förpackningen tar hänsyn till människa och miljö vid materialval och tillverkning. Ytterhöljet är kartong från svensk förnyelsebar skog och innerförpackningen består av hälften polypropen och hälften krita. Den är gjord av 100 procent återvinningsbart material.

ChildFoodFactory är baserat i Östersund med produktion i Ängelholm. Företaget ägs av Catharina Sundqvist och Per Simre. Produkten Min Barnmat är en fryst måltid med ekologiskt hållbara råvaror och rena smaker förpackade var för sig.  Målet är att vara en rikstäckande producent av barnmat i Sverige.