Halverad energi för avfuktning eller för Nästan d:o för lysrör eller Ekologisk Barnmat blir Sveriges Bästa miljönyhet i januari. Vi har nominerat de tre bästa miljönyheterna under januari för webbröstning om månadens bästa miljönyhet. Gör Din röst hörd ovan senast 16/2 kl. 18.

Mijöteknik, Energieffektivisering, Wattguard, Jönköping

Wattguards Henric S Fransson framför sitt tacktal under Jönköpingsgalan

Miljöteknik från Wattguard kan minska energiåtgången för lysrör 40%

Wattguard är ett elektroniskt reglerinstrument som gör att man kan spara stora mängder elenergi i belysningsintensiva miljöer. Miljötekniken sänker spänningen och ökar verkningsgraden för att driva belysningen. Antalet Lux per Watt ökar och elförbrukningen minskar med ca 40%. Ändå behövs inga kostsamma investeringar eller förändringar i armaturen. Miljötekniken fungerar bäst på gasfyllda lysrör med glimtändare i miljöer med omfattande och intensiv belysning. Det kan vara industrier, lager, köpcentra, flygplatser, garage etc..

Dessutom ökar livslängden på lysrören betydligt. Det ger lägre arbets- och materialkostnader för byte av lysrör. Miljöteknik företaget Wattguard blev Årets Internationelle Utmanare i Jönköpings län. Wattguard har med sin innovativa och unika produkt lyckats på flertalet nya marknader i Europa under det gångna året. Rösta på: Wattguard kan spara 40 % av energin för lysrör

Miljöteknik ger ekologiska produkter för Min Barnmat

ChildFoodFactory finns i Östersund. Företaget har under ett par års tid i största hemlighet, jobbat med att ta fram en barnmatsprodukt. Den fokuserar god smak och äkta råvaror från svenska bönder. Min Barnmat är ännu inte ekologiskt certifierad, men råvarorna som används är ekologiska och fisken är miljömärkt med MSC.

Miljöteknik, Miljö, ekologisk mat

Glad vinjettbild från ChildFoodFactory

Min Barnmat är frysförpackad med var smak för sig. Smaker och näringsämnen bevaras då på bästa möjliga sätt. I varje förpackning finns en måltid. Den består av fyra olika smaker inklusive efterrätt. I dag finns sju olika måltider med fisk, kyckling, nötkött och fläskkött. – Alla som har provsmakat, både vuxna och barn, ger Min Barnmat tummen upp. Idag finns vi i utvalda butiker i Östersund och Åre. När lanseringen i storstäderna är klar, ska vi ut i hela Sverige.

Jag hoppas på en barnmatsrevolution, säger Catharina Sundqvist, vd på ChildFoodFactory. En mycket viktig ambition är att använda råvaror från svenska bönder, för att stötta den inhemska produktionen. Men den MSC-certifierade laxen kommer än så länge från Norge. Förpackningen tar hänsyn till människa och miljö vid materialval och tillverkning. Ytterhöljet är kartong från svensk förnyelsebar skog och innerförpackningen består av hälften polypropen och hälften krita. Den är gjord av 100 procent återvinningsbart material. Rösta på: Min Barnmat lanseras som Ekologiskt alternativ för de minsta

Miljöteknik miljö avfuktning Airwatergreen

Airwatergreens avfuktare med VD Jonas Wamstad i sin rätta miljö

Miljöteknik halverar energin för avfuktning i svala miljöer

Airwatergreens varmkondenseringsteknologi jämfördes med den konkurrerande och idag marknadsledande sorptionsteknologin. Airwatergreens teknik använder ungefär hälften så mycket energi för att kondensera fukt från luften. Skillnaden ökar med sjunkande temperatur. Det visade SP:s test för fukthantering i svala miljöer. Det kan handla om tiotusentals sparade kronor per år. Tekniken gör också att utrymmen som tidigare inte kunnat hanteras effektivt, t.ex. fuktskadade skolor och husgrunder kan åtgärdas.

Miljötekniken bygger på varmkondensering. Den förväntas bli en ny standard inom fukthantering i tempererade klimat. Metoden öppnar upp en rad nya applikationer vid låg lufttemperatur där det tidigare har varit svårt att kondensera fukt effektivt, exempelvis ouppvärmda krypgrunder, underjordiska miljöer eller vinterstängda kyrkor och kulturbyggnader. Rösta på Airwatergreen kan spara 50 % av energin för sval avfuktning

Gör Din röst hörd ovan senast 16/2 kl. 18.