ChildFoodFactoryaMiljö företaget ChildFoodFactorys lansering av ”Min Barnmat” vann webbröstningen om bästa svenska miljönyhet i januari. De fick över 80 % av rösterna. Ekologisk kvalitetsbarnmat är en viktig men lite uppmärksamma miljöfråga som gäller de vi bryr oss mest om. (Bilder: ChildFoodFactory)

Miljö VD Catharina säger

-Jag är otroligt stolt att mitt företag har fått denna uppmärksamhet säger Catharina Sundqvist VD  för ChildFoodFactory (CFF). Efter ett hårt och ett långt arbete har nu äntligen Min Barnmat landat hos svenska folket. Jag känner mig så nöjd över den produkt jag och Per Simre, Take Off har fått fram.

Catharina-150x150Hon fortsätter: -Nu får barn i Sverige möjlighet att äta barnmat med rena separata smaker och utan konserveringsmedel. Vi har fått ett otroligt mottagande av föräldrar. Nu är vi i full gång med flera produkter. Snart kommer också mat för barn från 6 månader till 11 månader.

Catharinas barnmiljö frågor

Catharina Sundqvist skapade ChildFoodFactory och Min barnmat. Redan som barn gillade hon att laga mat. Under många års jobbat i mat- och restaurangindustrin såg hon både vällagad och näringsriktig mat och baksidan med all skräpmat och alla tillsatser.

Miljöteknik, Miljö, ekologisk mat

Glad vinjettbild från ChildFoodFactory

Mat handlar inte bara om att äta utan även om näring, närhet och att umgås kring måltiden. Då ställs krav. Så Catharina lagade själv mat till sin son. Var smak för sig som hon fryste in i förpackningar, lätta att ta fram och värma.

Burkmaten är så mixad att barnet inte kan se vad som är i den. Än värre är det att urskilja enskilda smaker. Barnet får inte den smakupplevelse maten ska innebära. Barnmat på burk kräver mycket energi för att tillverka glaset och metallocket till burken.

Frågor och svar för barnen

Åtta år innan ChildFoodFactory såg dagens ljus började Catharina grunna. Varför har ingen gjort barnmat på annat sätt än mixad i glasburkar? Varningssignaler om gifter i locken, den icke förnyelsebara oljan för att tillverka burkar, och en mixad mat som vi vuxna skulle ha svårt att acceptera. Är det vad vi ska ge dem vi älskar och är mest rädda om?

ChildFoodFactory är först i Sverige med sätta en fryst, noggrant komponerad och ekologisk barnmat med var smak för sig på bordet. Förpackningen är säker och barnen får en upplevelse av svenska smaker i maten.

Mat för barn med färg och glädje

Men räcker inte Livsmedelsverkets regler?

Livsmedelsverkets har föreskrifter om spannmålsbaserade livsmedel och barnmat för spädbarn och småbarn. Men de utgör bara minimikrav. Det får överhuvudtaget inte förekomma några bekämpningsmedelsrester i halter över 0,01 mg/kg. I bilagor presenteras lägre tillåtna nivåer för 16 bekämpningsmedelsrester. Det saknas skrivningar om blandningar av flera olika bekämpningsmedelsrester.

Det finns också regler för livsmedelstillsatser. Det är vad man läser som E ämnen på innehållsförteckningar. Flera av dessa är ju helt naturliga. Men … Om Du är närmare intresserad kan Du läsa den svårsmälta texten i Livsmedelsverkets SLVFS 1997:27 med uppdateringar tom. LIVSFS 2004:5.

Miljö-  och Kvalitetstänk i varje detalj

I Sverige finns bra råvaror. Vi har jämföreselvis höga krav på djurhållning och odling. Därför blir svenska råvaror ibland lite dyrare. Likadant är det med ekologiska råvaror. Dessa ställer högre krav på djurens levnadsstandard, foder och kötthantering samt frukt och grönt utan besprutningsmedel. Men genom att välja ekologiskt kan vi försäkra oss om att produktionen av kött, grönsaker och frukt harmoniserar med naturen och ger de bästa förutsättningarna för våra barns mat.

Min Barnmat använder svenskt ekologiskt kött och svensk ekologisk kyckling. Den ekologiska laxen, koljan och torsken som kommer från Norge och Sverige och är certifierad både Krav och MSC-märkt. Alla rotfrukter ekologiskt odlade. Grönsakerna är kravmärkta och ekologiskt odlade och kommer från noga utvalda producenter. Fettkällorna är smör, grädde och rapsolja – allt ekologiskt och kravmärkt.

Dietistens kommentar

Dietisten Jenny Bergwall

Dietisten Jenny Bergwall

Dietisten Jenny Bergvall säger: Från ett års ålder kan barnen äta ungefär samma mat som resten av familjen. Genom att låta barnen se och förstå vad det är de äter skapas ett större intresse för maten. Min Barnmat har separerat smakerna för barnets matintresse ska öka. Precis som vi vuxna så ”äter” även barn med ögonen.

Föräldrar kan hjälpa sina barn att utveckla smaklökarna genom att tillsätta kryddor, t.e.x. persilja, dill, gräslök och vitlök. På så sätt kan ni sätta familjens prägel på maten.

Bär och fruktkompotterna innehåller inget tillsatt socker. Välj själv hur sött ni vill ha det. Det befrämjar hälsan och är relativt lätt att vänja sig vid mindre socker och sedan uppskatta det.

Maten från ChildFoodFactory är fryst. Då bibehålls näringsämnen i maten. Det märks också på näringsinnehållet i Min Barnmat. Fryst mat behöver heller inga konserveringsmedel. Egentligen är väl det en självklarhet för de vi älskar mest.

Vill Du veta mer: Googla på ChildFoodFactory!