VattenBioab

Vatteninnovation från BioCool renar vattnet från bakterier, FOTO: BioCool

BioCool kan revolutionerna vattenreningen i världen! Den dödar både acanthamöbor och parasiten cryptosporidium i dricksvatten. Det går snabbt och utan negativ miljöpåverkan. Det står i senaste numret av International Journal of Biomedical Laboratory Science.

BioColl har utvecklats av företaget BioCool AB, från Skellefteå. I början av 2012 grundades BioCool AB av forskaren och kemisten JanOlof Eriksson. 2012 vann han priset som Årets Innovatör i Västerbotten. BioCool har börjat säljas som fotbad. Den påstås hjälpa mot svampinfektioner på huden och dessutom öka cirkulationen.När BioCool blandas med vatten frisätts syre i en slags syreexplosion. Den dödar mikroorganismer, till exempel den vattenburna parasiten Cryptosporidium, bakteriearten E.coli och acanthamöban. Den sernare är en fritt levande amöba som finns i miljön i hela världen., .

Diarrésjukdomen Cryptosporidios drabbade 10 000 människor i Östersund år 2010. Året därpå slog den till i Skellefteå Tarmparasiten Cryptosporidium smyger sig in i dricksvattnet och orsakar mycket lidande i hela världen. BioCool kan vid vattenreningen effektivt  döda amöborna.

BioCool har miljömässiga fördelar jämfört med andra kemikalier, såsom klor eller silver, vilka brukar användas vid desinfektion av amöbor från vatten.

Bakterier och virus kan hittas levande inne i en amöbakropp. Bakterier använder amöban som värd som skydd under svåra miljöförhållanden för att överleva. Acanthamöban har bland annat hittats i vattentäkter, simbassänger och även i buteljerat vatten. Denna amöba har även upptäckts i nässlemhinnan och halsen av till synes friska människor, i infekterade hjärnor och lungvävnader, från hudskador hos patienter med nedsatt immunförsvar och från hornhinnan hos patienter med hornhinneinflammation.