Klimatteknik för snabbladdare

Klimatteknik från Gnosjö snabbladdar Green Highway från Sundsvall till Trondheim

Det blir företaget GARO AB, med huvudkontor i Gnosjö i Småland, som blir leverantör av snabbladdare och laddstationer för elbilar till Green Highway mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim.

GARO AB tillsammans med sina partnerföretag Efacec, ELTEL Networks Infranet AB samt Charge Storm AB kommer att fungera som industriell partner i projektet Laddinfrastruktur för Green Highway som är ett samarbete mellan Sundsvall Elnät, Jämtkraft och Mittuniversitetet.

– Vi är förstås mycket glada över förtroendet att ta plats i den enskilt största satsningen i landet för att skapa en fossilfri fordonsflotta. Målet är att bidra till ett bättre klimat och det här är ett stort steg i den riktningen, säger Stefan Jonsson, vd på GARO AB.

Green Highway är en grön transportkorridor mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim. I ett första skede ska nu GARO leverera tio så kallade DC snabbladdare till en kostnad av ca tre miljoner kronor. Redan hösten 2013 fick GARO en beställning att tillsammans med Charge Storm AB leverera ca 80 AC Smartladdare.

– Det här är den hittills största enskilda beställningen av snabbladdare i Sverige och det är naturligtvis viktigt för oss att, i hård konkurrens med andra, ta hem den affären, säger Stefan Jonsson. Det är också stimulerande att tillsammans med Sundsvall Elnät, Jämtkraft och Mittuniversitetet kunna bedriva forskning inom området. Beställare av snabbladdarna är Sundsvall Elnät AB.

Regeringens mål är att ha 150 000 elbilar i Sverige år 2020. Green Highway innebär ett rejält kliv mot målet.

 

GARO AB i Gnosjö är en privatägd koncern med ca 250 anställda. Moderbolaget ligger i Gnosjö, Dotterbolag finns i Sverige, Norge, Finland, Irland och Polen. Koncernen omsatte under 2013 ca 420 MSek och har haft en kraftig tillväxt under de senaste åren. GARO AB utvecklar, tillverkar och marknadsför lösningar för elinstallationer. GARO har ett brett sortiment och har en marknadsledande position inom flera produktområden