BioCools Clean Water blev bästa svenska miljönyhet i februari

BioCools giftfria vattenrenare vann den spännande webbröstningen om bästa svenska miljönyhet i februari. I vanlig ordning följde vi miljönyheterna under månaden och nominerade de tre bästa för webbröstning.

BioCools BioTab

Virus som dödas av BioCools vattenrenare Clean Water. Bild BioCool

Tidskriften International Journal of Biomedical Laboratory Science publicerar bara forskning i världsklass. När en artikel i den verifierar miljönyttan av BioCools vattenrenare så är det ett globalt erkännande av högsta dignitet.

-Vi är mycket glada över att vi blivit uppmärksammade för upptäckten att rena dricksvatten på ett miljövänligt sätt. Det säger Maria Forsell, VD för BioCool AB.

Dricksvatten – ett globalt mljöproblem

Rent dricksvatten är en viktig fråga i Sverige. Under det senaste året har vi haft flera tråkiga exempel på förorenat dricksvatten. Nu senast i Örebro. Vad rent dricksvatten betyder för sjukdomar och dödlighet främst hos barn i utvecklingsländerna är väl känt. Det gör också att det i u-länder och vid katastrofer särskilt drabbar kvinnornas arbetssituation.

BioTAb Clean waterburk

Bästa miljönyheten i februari på burk

Individer som drabbas av diarréer av parasiten cryptosporidium får ofta återkommande besvär då den ligger latent kvar i kroppen och ger en ökad risk för upprepade magproblem. Men BioCools produkt Clean Water kan användas för att rena kranvatten när man riskerar att utsättas för mikroorganismer.

Idag rekommenderas människor att koka sitt vatten för att vara trygga. Då måste det koka i minst 3 minuter annars dör inte parasiter som cryptosporidium. Med BioCool använder man kranvatten och lägger en tablett i en fem liters vattenhållare. Efter tre timmar dör alla bakterier och efter 24 timmar är alla parasiter döda.

BioCool har redan hjälpt utsatta människor i katastrofområdet i Indonesien. En tsunami i Aceh skördade människoliv och behovet av rent vatten blev akut.  Med en sändning på 500 000 tabletter kunde BioCool rena dricksvattnet för cirka 40 000 familjer under en månad.

Forskaren bakom BioCools Clean Water

Jan-Olov_Eriksson_BioCool

Jan-Olof Eriksson, forskaren som tagit fram BioCools Clean Water. BioCools bild

JanOlof Eriksson är forskaren och kemisten bakom produkten. Han har sedan 1997 jobbat med att utveckla Clear Water i flera olika steg. Det började med en förfrågan om han kunde ta fram en metod för att desinficera vatten till fritidssektorn utan att använda Klor aminer. Lösningen blev en tablett som producerar syre i stora mängder som i sin tur eliminerar samtliga mikroorganismer.

I Sverige används produkten främst av stug-, båt- och husvagnsägare som renar sitt vatten i tankar. Den är unik för att den löser problemet utan tillsatser av farliga ämnen är därmed miljövänlig.

. Här är vår artikel om BioCools nyhet.