«

»

Mar 04

Rena båtbotten gratis med miljöteknik

Operasångare startar båttvätt på Ingarö. I Kolström, den lilla farleden för småbåtar, som går från Baggensfjärden förbi Ingarö kyrka mellan Värmdö och Ingarö, startas den 1 maj en båttvätt med position: 59˚ 17´22.95 N 18˚ 23´54.44 E. Vår länk Båttvätt levererar anläggningen. Dåvarande VD:n Gustaf Otto Doulgas träffade jag på Naturvårdsverkets havsmiljödag i december.

Ägaren, Bengt Nordfors, välkänd operasångare bl a från Fantomen på Operan vill slå ett slag för miljön och göra det möjligt för motor – och segelbåtar att bottentvätta i hans nya anläggning, och detta helt avgiftsfritt (men ändå avgiftat) under sommaren 2009. I planerna ingår också att starta ett enkelt café ombord på en husbåt invid tvätten. Här sjunger han för den nya tvätten.  Klicka här för vidare information ur Pressmeddelandet.

Båttvätten, en ECO S 300, kan tvätta motor- och segelbåtar med maxbredd i vattenlinjen om 3 m och största köldjup om 2 m. All materia som borstas bort, samlas upp för senare destruktion.
Anläggningen kommer att vara i drift från den 1 maj. Tider för öppethållande meddelas senare.

Bengt Nordfors: ”Jag har länge velat göra något för miljön här i Kolström. Sedan Ingaröbron, som går över min tomt, byggdes, har jag utvecklat min strandlinje till en mindre båthamn. Nu går jag vidare och öppnar en båttvätt och ett kafé.

Jag ser det snarare som ett utryck för min kreativitet än som ett kommersiellt projekt. Jag kallar det för ´Kolströms Kapell´.”

Gustaf O Douglas: ”Äntligen får båtägare i Värmdö kommun lätt tillgång till en båttvätt. Att Bengt Nordfors erbjuder tjänsten alldeles gratis, är en sensation. Vi är glada över att vår metod bottentvätt i vattnet kommer till användning även här.”

1 kommentar

 1. Gustaf O Douglas

  Att en miljövänlig individ som Bengt Nordfors satsar egna pengr på en bottentvätt borde sända signaler till ansvariga politiker främst i Värmdö för att få dem att ifrågasätta om de själva gör tillräckligt för miljön.

  Tyvärr finns många exempel på hur vårdslöst kommuner hanterar de problem fritidsbåtar skapar. Titta på de stora områden kommuner arrenderar ut till båtklubbar för vinterförvaring av båtar. Dessa områden är sedan årtion-den kraftigt kontaminerade av gifter från bottenfärger och annan materia.
  Om sådant område skulle användas för bostäder, skulle det omgående saneras.
  Om det inte används på annat sätt, borde den ansvariga kommunen i alla fall skapa regler så att giftsprid-ningen inte fortsätts.
  Södra Roslags Miljöskyddskontor är ett exempel på hur en förutseende kommun arbetar: man har förelagt sina båt-klubbar att skapa metoder för ”Miljövänligt båtupptag”, med vilket man menar spolpatta eller båttvätt i vattnet.

Kommentarer ej tillåtna.