«

»

Feb 23

SEKAB omstrukturerar, vad betyder det för Taurus Energy

tankaetanol”SEKAB har omstrukturerats.  Men vad betyder det för samarbetet med Taurus Energy? Du hittar företagens hemsidor bland våra länkar till miljöinnovationer i höger spalt. Sekab är FramtidensEtanolFabrik medan Aktietorgslistade Taurus är FleraSockersEtanol. De är båda i Kategorin Förnyar Energi.” (Bild från SEKABs hemsida.)

Tf. koncernchefen Björn Edström i SEKAB lämnar sitt uppdrag i april. Efterträdare blir Anders Fredriksson. Han var tidigare vd för SEKAB Biofuels & Chemicals. Hans uppdrag blir att öka produktionen och skapa vinst i företagets kärnverksamheter. Det kan verka som om utvecklingssamarbetet med Taurus nedprioriteras. Å andra sidan var en momstrukturering nödvändig för att SEKAB och därme dutvecklinge skulle gå vidare. Klicka här för mer information!

Anders främsta uppgift blir att öka lönsamheten i koncernens befintliga affärsområden, dvs. vad han gjort tidigare. Efter omstruktureringen koncentreras det till gröna kemikalier och ED95, ett etanolbaserat biodrivmedel för tung transport.

– Marknadspotentialen för gröna kemikalier är enorm både i Sverige och internationellt. Den europeiska kemiindustrin har en möjlighet att produktdifferentiera sig mot konkurrenter genom att minska det fossila inslaget i produktionen. Detta kommer att efterfrågas mer och mer i allt från textilbehandlingar till tvättmedel och färger, säger Anders Fredriksson.

SEKAB E-technology, koncernens andra ben, kommer närmast att arbeta för att kommersialisera den process som forskats fram inom företaget. Utvecklingssamarbetet med Taurus ingår i denna del av företaget.

– Målet är nu en demonstrationsanläggning som bygger på tekniken vi har tagit fram i Etanolpiloten. Under det närmaste året ska vi hitta en form för hur den här anläggningen ska kunna förverkligas, säger Anders Fredriksson.

Nyfiken på mer om Taurus. I maj 2008 gjorde jag ett försök att räkna lite på aktien. Sedan dess har kursen fallit ca 40 %. Men det kan ändå ha sitt intresse att kolla: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/lite-raknande-om-aktien-i-taurus-energy-ab

Kolla gärna inlägget med referat av Forskarpatents tvist med Taurus. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/ingen-tjurfaktning-men 

År 2008 använde E24: s journalist Taurus Energy för att på ett lögnaktigt sätt smustkasta Sten Trolle, dåvarande Ordförande i Taurus och tidigare i Aktiespararna. Vi vederalde skrinivngen i detalj: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/annelie-ostlund-anvander-taurus-energys-innovation-for-miljon-som-glidmedel-mot-aktiespararna

 Mer om SEKAB: http://evolveu.bloggsida.se/?s=sekab

2 kommentarer

 1. Aktieägare i Taurus

  SEKAB 2009 -226 SEK(-243) http://www.sekab.com/Sve2/Informationssidor/Information%20PDF/2009%20Bokslutskommunike%20publicerad.pdf

  Etanolimporten fortsätter och tioårsavtal om etanolköp från Afrika har träffats:
  http://theexpress.server295.com/node/493

  Etanol från cellulosa verkar inte vara så intressant enligt SEKAB:
  http://svt.se/2.55868/1.1078244/ingen_etanol_av_skogsravara

  Det verkar vara sockerrörs- och spannmålsetanol som gäller.

  En av SEKABs leveratörer är den Brasilianska sockerjätten Cosan som samarbetar med Shell.
  Cosan råkade nyligen ut för att få sina banklån frysta p.g.a. misstänkt slavarbete:
  http://latinamerika.nu/bank-stoppar-lan-pa-grund-av-slavarbete
  http://latinamerika.nu/brasilianska-kvinnor-till-attack-mot-skogs-och-jordbruksjattar

  Problemen med sockerrörsodlingar i Brasilien (och Afrika) är: enorma monokulturer som hotar den biologiska mångfalden, konstgödning, konstbevattning och landgrabbing av multijättar som försvårar välbehövliga landreformer för den fattiga jordbruksbefolkningen.

  Norran har haft en lång artikelserie om SEKAB, ett 20-tal artiklar finns här:
  http://norran.se/arkiv/sekab/article350240.ece

  Om det pågår en nedtoning av Taurus samarbete med SEKAB är det kanske bra, med tanke på ovanstående – förutsatt att Taurus kan stå på egna ben eller hitta en annan samarbetspartner. Taurus har för mig historiskt varit en hyfsad investering, med ett flertal avknoppade bolag, så jag hänger kvar. Tror dock mer på den rena inhemska biogasen än på etanol, kanske kan Taurus ändra inriktning än en gång.

 2. Aktieägare i Taurus

  Så kom då ”nyheten”. SEKAB fortsätter med E85 och etanolhandel:
  http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.1953927-sekab-fortsatter-med-e85

Kommentarer ej tillåtna.