tankaetanol”SEKAB har omstrukturerats.  Men vad betyder det för samarbetet med Taurus Energy? Du hittar företagens hemsidor bland våra länkar till miljöinnovationer i höger spalt. Sekab är FramtidensEtanolFabrik medan Aktietorgslistade Taurus är FleraSockersEtanol. De är båda i Kategorin Förnyar Energi.” (Bild från SEKABs hemsida.)

Tf. koncernchefen Björn Edström i SEKAB lämnar sitt uppdrag i april. Efterträdare blir Anders Fredriksson. Han var tidigare vd för SEKAB Biofuels & Chemicals. Hans uppdrag blir att öka produktionen och skapa vinst i företagets kärnverksamheter. Det kan verka som om utvecklingssamarbetet med Taurus nedprioriteras. Å andra sidan var en momstrukturering nödvändig för att SEKAB och därme dutvecklinge skulle gå vidare. Klicka här för mer information!

Anders främsta uppgift blir att öka lönsamheten i koncernens befintliga affärsområden, dvs. vad han gjort tidigare. Efter omstruktureringen koncentreras det till gröna kemikalier och ED95, ett etanolbaserat biodrivmedel för tung transport.

– Marknadspotentialen för gröna kemikalier är enorm både i Sverige och internationellt. Den europeiska kemiindustrin har en möjlighet att produktdifferentiera sig mot konkurrenter genom att minska det fossila inslaget i produktionen. Detta kommer att efterfrågas mer och mer i allt från textilbehandlingar till tvättmedel och färger, säger Anders Fredriksson.

SEKAB E-technology, koncernens andra ben, kommer närmast att arbeta för att kommersialisera den process som forskats fram inom företaget. Utvecklingssamarbetet med Taurus ingår i denna del av företaget.

– Målet är nu en demonstrationsanläggning som bygger på tekniken vi har tagit fram i Etanolpiloten. Under det närmaste året ska vi hitta en form för hur den här anläggningen ska kunna förverkligas, säger Anders Fredriksson.

Nyfiken på mer om Taurus. I maj 2008 gjorde jag ett försök att räkna lite på aktien. Sedan dess har kursen fallit ca 40 %. Men det kan ändå ha sitt intresse att kolla: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/lite-raknande-om-aktien-i-taurus-energy-ab

Kolla gärna inlägget med referat av Forskarpatents tvist med Taurus. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/ingen-tjurfaktning-men 

År 2008 använde E24: s journalist Taurus Energy för att på ett lögnaktigt sätt smustkasta Sten Trolle, dåvarande Ordförande i Taurus och tidigare i Aktiespararna. Vi vederalde skrinivngen i detalj: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/annelie-ostlund-anvander-taurus-energys-innovation-for-miljon-som-glidmedel-mot-aktiespararna

 Mer om SEKAB: http://evolveu.bloggsida.se/?s=sekab