Midsummer AB började som en idé hos grundarna. Deras kunskaper och bakgrund från CD-, TFT-LCD och halvledarindustrin var i toppklass. De gjorde en prototyp. Den visade att principen höll för att tillverka kadmiumfria tunnfilmssolceller till en klart lägre kostnad än dagens solceller.

Midsummers Eric Jaremalm bestämde sig att söka EU-pengar. Konventionell kunskap säger att ett så litet företag inte skulle ha en chans. Men man hittade en utlysning under EU:s Sjätte Ramprogram för Forskning och Utveckling. Ett problem var brist på pengar för den egna insatsen i projektet. Men Midsummer AB sökte ändå och anpassade idén noga för att passa in i EU:s strategi.

Det tog tid att få besked om svenska pengar för ansökningsarbetet. Sedan kom beskedet att de skulle fås om ansökan ändrades något. Men då hade EU redan sagt ja. Utvärderarna älskade projektet och gav det höga poäng. Det fungerade som en kvalitetsstämpel. Finansiärer stod plötsligt i kö för att stödja företagets egeninsats i projektet.