I början av april inledde jag hårdsatsningen på Eco Innovation AB. I den första omvärldsstudien på nätet stötte jag på tidskriften Private Equity Europe. Kan det vara något för den som jobbar för miljöinnovationer? De erbjöd två nummer som gratisprenumeration.privateequityliten.jpg Nu vill de sälja årsprenumeration med 20 % rabatt för £ 1116. Nystartat AB aktar sig.  Men här finns spännande insikter – åtminstone för mig.  Efter murens fall kom inte västligt riskkapital igång i Central- och ÖstEuropa. Men efter EU-inträdet blev det full fart.  Man köpte snabbt till höga priser och kom snart på att man behövde stöd av lokal expertis. Nationella experter fick erbjudanden om löner som var tre till tio gånger högre än tidigare lön. Och då var de ju inte ens färdiga experter. För det fanns ju ingen som hade följt en private equity satsning fram till buy out.  

Mid Europa Partners orsakade höjda ögonbryn hos nationella experter när de köpte stora tillgångar till vad som bedömdes vara höga priser. Men de har redan lyckats med några buy-outs. Och nu har de en ny jättefond på gång.

Är det vad som är på väg att hända med svensk miljöteknik? Nyheter om att fonder ska satsa pengar är vanliga. Men har affärerna ökat än? Hur är det med skickligheten i att bedöma affärspotentialen för miljöinnovationer? Nog finns det innovatörer som har svårt att förstå bristen på konkret intresse för deras produkter. Har Du någon erfarenhet att dela med Dig av till våra läsare?