I dag skriver de tre ministrarna Ewa Björling, Andreas Carlgren och Maud Olofsson på SvD Brännpunkt om en satsning för svensk miljöteknik för Kina. Vi hoppas att de är oskyldiga till rubriken som andas hybris i kvadrat. Naturligtvis är satsningen bra och vi applåderar den. Ursäkta förresten att jag spetsade till rubriken. Jag menar förstås att en innovation måste först prövas i sin miljö innan den kan exporteras. Naturligtvis är åtgärder för att införa befintlig miljöteknik snarast i Kina bland de mest effektiva sätten att arbeta för den globala miljön.
Utvecklingstiden för de flesta innovationer är mycket lång. NUTEK beställde och publicerade i våras en studie av Andreas Englund vid Miljöinnovationstorget. Den avsåg 113 innovationer som var i tidig utvecklingsfas i finalen i tävlingen MILJÖINNOVATION. Han drar slutsatsen att det i hög grad är egenskaperna hos innovatören som avgör hur pass framgångsrik innovationen blir. Det framgår att en mycket stor del av dessa innovationer kommer fram utanför universitet och högskolor.
Brännpunktsartikeln framhåller att ökad export kräver mer samverkan mellan stat, näringsliv och forskning. I Sverige talar vi ofta om forskning när man i andra länder talar om forskning och utveckling. I utvecklingen av innovationer spelar oberoende innovatörer en betydande roll. De faller lätt i glömska mellan storheter som näringsliv, forskning och stat.
I Dagens Industri skrev Maria Ottosson i förra veckan att riskkapitalbolagen kräver 20-30 % avkastning för investering i miljöteknikföretag. Jag lunchade för en månad sedan med en representant för den kategorin som berättade att deras fond hade kollat 200 miljöinnovationer och slutligen bara valt att satsa på en. Är avkastningskraven rimliga? Hur ska en ägare av en innovation kunna känna lust och glädje för att erbjudas villkor som grundas på sådana kalkyler?
Miljöteknikexporten grundas på ett framgångsrikt utnyttjande av miljöinnovationerna. Här tycker jag det finns mer att göra. EU-har nyligen utvidgat möjligheten att lämna statsstöd till utvecklingen av unga företag. När får vi se en tillämpning av detta för miljöinnovationer i Sverige? Kan vi göra mer genom teknikupphandling?
Intressanta kommentarer, undrar över möjligheten till statsstöd för utveckling av unga företag. Är det gruppundantagsförordningen för FoU i företag som det har tagits ett beslut kring eller gäller detta något annat, i så fall vad?
Mvh
Lars
Jag kan inte det där själv utan litar på Uppfinarföreningens Ordförande Peter Jörgensen i kommentaren till ”Höjdare för miljöinnovationer. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/hojdare-for-intresserade-av-miljoinnovationer
Peter A Jörgensen har svarat direkt till mig i epost: ”Det är den förordningen som i Sverige kallas Teknikförordningen/arna.
EUs förordning gäller per 2007-01-01. Den heter ”Gemenskapens Rambestämmelse för stöd till forskning, utveckling och innovation”. Den finns i Europeiska Gemenskapernas tidning 2006, C 232/1.
Regeringskansliet planerar att införa dessa under hösten 2008. Teknikförordningen kommer att få stor betydelse, då den införs. Detta har både principiell betydelse och praktisk. Det anmärkningsvärda är hur få myndighetspersoner som talar om dem.”
REGERINGSKANSLIET och Miljödepartementet med dess Informationsstab svara på mitt inlägg genom Departementssekreteraren Johanna Ljung. Jag hoppas hon inte blir ledsen för att jag delger läsarna huvuddelen av svaret.
”Hej Erik,
Tack för ditt brev angående en artikel på SvD Brännpunkt den 27 juni. Du undrar om regeringen har gjort vad som går i Sverige för miljöinnovationer. Jag måste säga att det är en svår fråga att svara på. Regeringen har dock under senare tid gjort många insatser för att stödja och främja miljöteknik och innovationer.
Genom länkarna nedan kan du ta del av information om detta arbete och kanske bilda dig en egen uppfattning i frågan:
Regeringens och miljöministerns arbete för att främja miljöteknik. Klicka dig fram för mer information. http://www.regeringen.se/sb/d/10526
Verket för näringslivsutveckling: http://www.nutek.se/sb/d/1156/
Sveriges Miljöteknikråd: http://www.swentec.se
Exportrådet: http://www.swedishtrade.se/miljoteknik
Med vänlig hälsning
Johanna Ljung
Departmentssekreterare