712px-colaflaska_1950-tal.jpgHar varit på World of Coca Cola i dag. Ja i Atlanta, Georgia, USA alltså. Vilken marknadsföring! Ett exempel var formen på flaskan. Utvald för bland annat kriteriet att Du ska känna igen den i kylskåpet även om ljus saknas. Det var kul. Men magen påverkas av fri provning av 69 sorter från Coca Cola. Men de lämnade ju också spännande information.

Enligt utställningen uppfanns drycken av Pemberton. Han testade fram en smak som slog i sodamaskinerna i Atlanta. Han var ingen säljare och efter ett år sålde han billigt till Asa Candler. Denne satte fart på marknadsföringen. Pemberton dog ett år senare. Men en utslagen man på Auburn Street berättade att det var två svarta som utvecklat smaken ur Cola-bönan. Att uppfinnaren inte fick njuta frukterna av innovationen verkar tydligt. Det gjorde marknadsföraren i stället. Och kanske uppfinnaren heller inte var uppfinnare? Men det är i så fall inte första gången som vägen till marknaden för innovationer är krokig.

Men en rolig sak för oss som gillar milöinnovationer var påståendet att Coca cola var den första som sålde läsk i flaskor av återvunnen plast. Är det  sant? Är det någon som vet?