Pengar till innovationer för miljön från EU. Ja, Sverige får bra utdelning i år också. Det berättade Anita Moberg, Naturvårdsverkets (NV) erfarna specialist på Life+ i torsdags. EU-Kommisionen och NV höll informationsdag om Life+. NV markerade också sin satsning genom att Direktören för Miljöanalysavdelningen, Martin Eriksson inledde dagen.  

Att Sverige lyckats ta mer än sin andel beror bland annat på att främst Östeuropeiska länder inte utnyttjat sina möjligheter på Life+programmet. De har helt enkelt bättre pengar att arbeta med från andra EU-fonder. Den tendensen såg jag redan samma år som den senaste utvidgningen.  För Naturvårdsverket var jag då för första gången Vilnius och för tredje året i Riga och Tallin. Detta för att hjälpa länderna ta hem Life-pengar. Intresset för Life-miljö var begränsat hos Litauiska myndigheter. I främst Estland men även i Lettland var det också något mindre än tidigare år.

Programmet innehöll därför en utmärkt presentation från NUTEKs Direktör för Europaprogrammen Karin Hallerby om andra EU-program. SIDAs Östersjöenhet har bra pengar för att förbereda ansökningar för bland annat myndigheter. Anna-Karin Johansson berättade bra om dem. Hon både informerar och handlägger ärenden både om Regional utveckling.

Dagens huvudnummer var en presentation av LIFE+. Det har vi förr fått av en tjänsteman vid Kommissionen på engelska. Nu vill Kommissionen att alla länder ska få informationen på sitt språk. Efter anbud har man köpt in ett konsultföretag. På svenska erbjöds en Professor vid Lantbrukets Forskningscentrum i Helsingfors, Sirpa Kurppa. Hennes organisation har varit med i 6 Life-projekt. Hon hade en del personliga erfarenheter. Men det är svårt att lyssna länge till någon som inte är bra på svenska. I nästa vecka återkommer jag med en länk när NV har lagt ut presentationerna på sin sajt.

På dessa möten träffar jag alltid spännande innovationer. Här var det Uvox Microwaves och Linotech AB. Flera initiativ siktar utnytjade av biogas. Här är nog ibland frågan om LIFE+ är rätt instrument att jobbba med.  Roligt också att en Landshövding satt upp mål för internationaliseringen av sin Länsstyrelse. Tre internationella projekt i år. Nåja, de är ju sedan gammalt erkänt duktiga, så det går nog.

Tidigare inlägg om LIFE+ hittar Du på:
http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/innovationer-for-miljon-stods-av-life
http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/utveckling-av-life-ansokan
http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/nagra-riktlinjer-for-life-till-innovationer