EU-finansiering är motorn för Jordbruksministerns jobbturné. Särskilt Landsbygdsutvecklingsprogrammet. I går besökte han Jönköping. På kvällen ordnade Centern öppet möte med Eskil Erlandsson.  Han gav ett kompetent, sympatiskt och jordnära intryck. Att nyporna också är hårda såg vi nyss på hanteringen av skogsstyrelsens Generaldirektör.

Som politiskt obunden kände jag mig som en katt bland hermelinerna. För en katthavare är det en hederstitel. Tänkte först skriva kattägare, men ingen äger ju en katt. Precis som denna kisse från clipart var jag ute efter innovativa lösningar. Eskil sade en del intressant. I grunden är prodution på landsbygden en fråga om att utnyttja fotosyntesen. Innovationer och därmed utveckling behövs. Entreprenörskap och affärsmannaskap är nyckelfaktorer. Han talade om ökade prioriteringar för energiproduktion, tex. genom biogas. Utlandsfödda är en outnyttjad potential för landsbygdens utvekling. Regeringen kommer med försalg senare i höst.

Jag ställde två frågor om Landsbygdsutvecklingsprogrammet. ”Vill jordbruksministern verka för att programmet utvecklas så att det blir bättre för miljöinnovationer och för den träbaserade industri som utgör grunden för så många små orters existens?”

Utfrågningen leddes av en ombudsman från Centern. Formatet var att ta tre frågare åt gången. Sedan svaras i lagom utsträckning på det som är trevligast att svara på. Fast jag tyckte Eskil försökte svara på det mesta. På min fråga svarade han att Länsstyrelserna känner bäst till hur detta ska genomföras och han tänkte inte lägga sig i deras lokalt anpassade beslutsfattande. Ministern ser inget hinder i dagens förordningar för att de ska kunna välja resp. välja bort efter sina prioriteringar.

– Goddag yxskaft! Som om jag inte visste vad jag pratade om. Jag kanske får skylla mig själv. För mig och för alla som har med det att göra är det klart att ministerns första möjligheter att påverka kommer vid halvtidsutvärderingen.  Dessförinnan ska ju bara det med EU framförhandlade programmet genomföras. Jag tycker faktiskt inte man ska behöva vara så utförlig när man ställer en vänlig fråga till en minister.